KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Karnataka State Syllabus

 

KSEEB Solutions for Class 10 English Pdf Free Download in English Medium and Kannada Medium of 9th Standard Karnataka English Textbook Solutions Answers Guide, Textbook Questions and Answers, Notes Pdf, Model Question Papers with Answers, Study Material, are part of KSEEB Solutions for Class 10. We have given KTBS Karnataka State Board Syllabus for Class 10 English Textbook Solutions.

Students can download 10th Class English Textbook Solutions Karnataka State Syllabus of 1st language and 2nd language English.

Karnataka State Board Syllabus for Class 10 English Solutions (2nd Language)

 

Class 10 English Prose Karnataka State Board Solutions

Class 10 English Poem Karnataka State Board Solutions

Class 10 English Supplementary Reading Karnataka State Board Solutions

KSEEB SSLC Class 10 English Grammar and Composition

Karnataka State Board Syllabus for Class 10 English Solutions (1st Language)

 

Class 10 English Prose Karnataka State Board Solutions

Class 10 English Poem Karnataka State Board Solutions

Class 10 English Supplementary Reading Karnataka State Board Solutions

KSEEB SSLC Class 10 English Grammar and Composition

We hope the given KSEEB Solutions for Class 10 English Pdf Free Download in English Medium and Kannada Medium of 9th Std Karnataka English Textbook Answers Solutions Guide, Textbook Questions, and Answers, Notes Pdf, Model Question Papers with Answers; Study Material will help you. If you have any queries regarding KTBS Karnataka State Board Syllabus for Class 10 English Textbooks Solutions, drop a comment below, and we will get back to you at the earliest.

West Bengal Board Class 10 English Solutions

West Bengal Board Class 10 English Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 The Hundred Dresses Part 2

Students who need help with their studies, don’t pass up the NCERT Solutions for Class 10 English opportunity. This is why they should take advantage of The Hundred Dresses Part 2 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6, which will provide them with all that’s needed in order to succeed during such as important year for students!

The Hundred Dresses Part 2 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6

The Hundred Dresses Part 2 NCERT Text Book Questions and Answers

The Hundred Dresses Part 2 Oral Comprehension Check

Question 1.
What did Mr Petronski’s letter say?
Answer:
Mr Petronski’s letter said that his daughter Wanda would not come to school as they were shifting to another city. He expressed his bitterness towards the funny comments about the name of his daughter Wanda.

Question 2.
Is Miss Mason angry with the class, or is she unhappy and upset?
Or
What was Miss Mason’s reaction after reading Mr Petronski’s letter?
Answer:
Ms. Mason was unhappy and upset as she was disturbed by the ill treatment to Wanda by the students of her class. She did not approve of the humiliation of a child just because of her strange name, dress or house.

Question 3.
How does Maddie feel after listening to the note from Wanda’s father?
Answer:
Maddie felt guilty after listening to the note from Wanda’s father. She was not able to concentrate on her work.

Question 4.
What does Maddie want to do?
Answer:
Maddie wanted to fell Wanda that she did not want to hurt her feelings.

Question 5.
What excuses does Peggy think up for her behaviour? Why?
Answer:
Peggy thought that she was satisfied that she did not make fun of Wanda’s name. She realised her mistake of thinking that Wanda was not bright enough to understand her insulting remarks.

Question 6.
What are Maddie’s thoughts as they go to Boggins Heights?
Answer:
As Maddie reached Boggins Heights, she felt like confessing to Wanda that she was wrong in being with the girls who made fun of her name. She even wanted to tell her that everyone appreciated Wanda for her nice nature. She wanted to urge her not to leave the school because of her misbehaviour.

Question 7.
Why does Wanda’s house remind Maddie of Wanda’s blue dress?
Answer:
Wanda’s house reminded Maddie of Wanda’s blue dress which was shabby but clean like the little white house.

Question 8.
What does Maddie think hard about? What important decision does she come to?
Answer:
Maddie thought about the contest which was won by Wanda. She came to an important decision that she was instrumental in Wanda’s getting the prize as she kept on asking about her dresses which gave her ideas to paint those beautiful dresses.

Question 9.
What did the girls write to Wanda?
Answer:
The girls wrote a letter to Wanda telling her about the contest. They appreciated her for the fine paintings and the hundred beautiful dresses. They wanted to apologise for their misbehaviour. They expressed their love for Wanda in the letter.

Question 10.
Did they get a reply? Who was more anxious for a reply, Peggy or Maddie? How do you know?
Answer:
They got a reply to their letter. Maddie was more anxious than Peggy. Maddie was not able to sleep comfortably. She would think about Wanda before sleeping.

Question 11.
How did the girls know that Wanda liked them even though they had teased her?
Answer:
The girls came to know that Wanda liked them even more though they had teased her, through her letter. Wanda had written that she missed them all.

The Hundred Dresses Part 2 Thinking about the Text

Question 1.
Why do you think Wanda’s family moved to a different city? Do you think life there was going to be different for their family?
Answer:
Wanda’s family moved to a different city because her father felt bad about the mean behaviour of the girls towards Wanda. Perhaps he got a better job in the city where he would be able to take better care of his children.Yes, life was going to be different because in the big cities people do not seem to be bothered about the petty things like the names of the people and their dresses.

Question 2.
Maddie thought her silence was as bad as Peggy’s teasing. Was she right?
Answer:
Maddie thought that her silence was as bad as Peggy’s teasing because her silence encouraged Peggy to tease Wanda. She should have protested against Peggy.

Question 3.
Peggy says, “I never thought she had the sense to know we were making of fun of her anyway. I thought she was too dumb. And gee, look how she can draw!” What led Peggy to believe that Wanda was dumb? Did she change her opinion later?
Answer:
Peggy was a well-to-do girl who often played pranks on Wanda who never returned the insult to the girls whom she considered her friends. This made her think that Wanda was dumb. But when Peggy came to know that she was a good artist, she realised that Wanda was very creative and intelligent. She changed her opinion about Wanda when she saw the hundred beautiful dresses and a letter.

Question 4.
What important decision did Maddie make? Why did she have to think hard to do so?
Answer:
Maddie was an emotional and kind girl. She decided to speak up in protest of picking on and teasing. She was ready to forego the friendship of Peggy for taking such a bold decision. She had kept quiet whenever Peggy made fun of Wanda, but now she realised her mistake of giving company to Peggy in this insulting game.

Question 5.
Why do you think Wanda gave Maddie and Peggy the drawings of the dresses? Why are they surprised?
Answer:
Maddie and Peggy always made fun of Wanda’s hundred dresses. They believed her to be a liar. Wanda gave her beautiful designs to them to make them realise that the dresses were there in her imagination though they might not be there in her closet. They were surprised to see the designs.

Question 6.
Do you think Wanda really thought the girls were teasing her? Why or Why not?
Answer:
Yes, Wanda knew that the girls, Maddie and Peggy, were teasing her. Whenever they asked her about her dresses and shoes, she always told them a lie that she had one hundred dresses and sixty pairs of shoes. Her decision of leaving the school showed that she was aware of the fact that she was teased by them.

The Hundred Dresses Part 2 Extra Questions and Answers

The Hundred Dresses Part 2 Reference-to-Context Questions

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
A deep silence met the reading of this letter. Miss Mason took off her glasses, blew on them and wiped them on her soft white handkerchief. Then she put them on again and looked at the class. When she spoke her voice was very low.“I am sure that none of the boys and girls in Room Thirteen would purposely and deliberately hurt anyone’s feelings because his or her name happened to be a long, unfamiliar one. I prefer to think that what was said was said in thoughtlessness. I know that all of you feel the way I do, that this is a very unfortunate thing to have happened—unfortunate and sad, both. And I want you all to think about it.”

(a) Miss Mason was reading the letter about Wanda’s leaving the school.
Answer:
sad

(b) Miss Mason expected that none of the students would of anybody’s name.
Answer:
make fun

(c) The unfortunate thing that had happened was that the girls had ridiculed Wanda. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “deliberately”.
Answer:
knowingly

Question 2.
The first period was a study period. Maddie tried to prepare her lessons, but she could not put her mind on her work. She had a very sick feeling in the bottom of her stomach. True, she had not enjoyed listening to Peggy ask Wanda how many dresses she had in her closet, but she had said nothing.

(a) Maddie could not concentrate on her studies as she was about Wanda.
Answer:
worried

(b) Maddie was because Wanda had left the school.
Answer:
upset

(c) Maddie liked Peggy’s ill-treatment of Wanda. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “closet”.
Answer:
Cupboard or almirah for storing dresses.

Question 3.
She’had stood by silently and that was just as bad as what Peggy had done. Worse. She was a coward. At least Peggy hadn’t considered they were being mean but she, Maddie, had thought they were doing wrong. She could put herself in Wanda’s shoes.

(a) Maddie felt that she was a …………..
Answer:
coward

(b) Maddie thought that Peggy was doing to Wanda.
Answer:
wrong

(c) Maddie put herself in Wanda’s shoes. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the antonym of ‘brave’ from the extract.
Answer:
‘coward’

Question 4.
Maddie could say nothing. All she hoped was that they would find Wanda. She wanted to tell her that they were sorry they had picked on her and how wonderful the whole school thought she was and please, not to move away and everybody would be nice. She and Peggy would fight anybody who was not nice.

(a) Peggy and Maddie were to find Wanda.
Answer:
desperate

(b) Maddie and Peggy would anybody who was not nice.
Answer:
fight

(c) Peggy and Maddie were sorry because they picked on Wanda. (TVue/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the phrase “picked on”.
Answer:
criticise

Question 5.
“Well, anyway,” said Peggy, “she’s gone now, so what can we do? Besides, when I was asking her about all her dresses, she probably was getting good ideas for her drawings. She might not even have . won the contest otherwise.”

(a) When Peggy was asking her about all her dresses, she was getting for her drawings.
Answer:
good ideas

(b) Peggy felt that it was good that Wanda had left the town
Answer:
for good

(c) Peggy’s words encouraged Wanda to do well in drawings. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “perhaps” from the extract.
Answer:
probably

Question 6.
And before Wanda could press her lips together in a tight line, the way she did before answering, Maddie would cry out, “Stop!” Then everybody would feel ashamed the way she used to feel.

(a) Wanda used to press before answering the question.
Answer:
her lips together

(b) The way everybody ill-treated and Wanda made them ashamed of.
Answer:
teased

(c) In her sleep, Maddie’s conscious mind made her cry out to stop teasing. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “press”.
Answer:
squeeze

Question 7.
“Boy!” said Peggy, “this shows she really likes us. It shows she got our letter and this is her way of saying that everything’s all right. And that’s that.”

(a) According to Peggie, the content of the letter reveals that Wanda
Answer:
liked

(b) ‘She’ is the extract refers to
Answer:
Wanda

(c) Peggy’s statement shows that she was surprised, understanding the response of Wanda. (True/False)
Answer:
True

(d) Find a synonym of ‘admire’ from the extract.
Answer:
likes

Question 8.
Tears blurred her eyes and she gazed for a long time at the picture. Then hastily she rubbed her eyes and studied it intently. The colours in the dress were so vivid that she had scarcely noticed the face and head of the drawing. But it looked like her, Maddie! It really looked like her own mouth. Why does it really look like her own self! Wanda had really drawn this for her. Excitedly, she ran over to Peggy’s.

(a) Maddie realized that Wanda had been to her.
Answer:
nice

(b) Maddie was eager to know whether Wanda had painted Peggy’s also.
Answer:
picture

(c) The colours in the dress were really vivid. (True/False)
Answer:
True

(d) Find a synonym of ‘purposely’ from the extract.
Answer:
intently

The Hundred Dresses Part 2 Short Answer Questions

Question 1.
Why had Wanda’s father written a letter to Miss Mason?
Answer:
Wanda’s father was pained to know that his daughter was teased in the school for her strange name so he wanted to inform the teacher that his daughter would not attend the school where the students made fun of her name. They were shifting to a bigger city where people did not make fun of strange names.

Question 2.
Why was there a silence when the teacher read the letter from Wanda’s father?
Answer:
The students realised their mistake. They now felt sorry for Wanda and were sad at her departure from the school. They also felt vilely for thinking that ‘name’ of a person is more important than anything else in life. So there was a silence when the teacher read the letter from Wanda’s father.

Question 3.
Why was Maddie upset after listening to the teacher’s views on teasing the fellow students?
Answer:
Maddie was a conscientious student who did not enjoy hurting others but she had been a mute spectator when Peggy was making fun of Wanda’s hundred dresses. Now she realised that she had been a party to all the insults and humiliations which Wanda suffered quietly. So she was disturbed after listening to the teacher’s views on teasing the fellow student.

Question 4.
Why was Maddie sad about Wanda?
Answer:
Maddie was sad about Wanda because she had realised her mistake that she should not have made . fun of her.

Question 5.
Why did Peggy and Maddie decide to go to Boggins Heights?
Answer:
Peggy and Maddie decided to go to Boggins Heights because they felt sorry to know that they were misbehaving with an innocent girl and were teasing her for her poverty. Now they realised their mistake and wanted to say sorry to Wanda.

Question 6.
What is the comparison between Wanda’s house and her dress?
Answer:
The comparison between Wanda’s house and her dress is that both of them look shabby but are clean.

Question 7.
How did the memories of Wanda haunt Maddie?
Answer:
The memories about Wanda haunt Maddie because she realised her mistake that she should not have kept quiet when Peggy was making fun of Wanda. Now she felt that it was very cruel of her to be a party to insulting an innocent girl who was like her.

Question 8.
How did Maddie decide to compensate for making fun of Wanda?
Answer:
Maddie decided to compensate for making fun of Wanda by becoming strong enough to oppose such harassment faced by a student. She decided not to be quiet when somebody was teased for his/her funny name or dress.

Question 9.
Why did Maddie write a letter to Wanda?
Answer:
Maddie wrote a letter to Wanda to congratulate her on her success telling her that she had won the contest. She also wanted to appreciate the designs of hundred dresses. In fact, Maddie and Peggy, in their letter wanted to convey that they were sorry for insulting her by making fun of her hundred dresses.

Question 10.
Why did Maddie and Peggy not get the reply to the letter written to Wanda?
Answer:
Maddie and Peggy did not get the reply to the letter written to Wanda because they did not know her address and they had written it at the address Boggins Heights from where it was to be forwarded to her new address, which took some time but they felt that she did not reply because she was angry.

Question 11.
What was the Christmas gift to Peggy and Maddie from Wanda?
Answer:
Wanda offered a drawing of the green dress with the red trimming to Peggy and for Maddie she gave the drawing of blue dress as a Christmas gift.

Question 12.
How did the children decorate Room Thirteen?
Answer:
The children decorated the room with great love and care. They decorated it with Christmas bells and a small tree.

The Hundred Dresses Part 2 Long Answer Questions

Question 1.
Peggy realised her fault in making fun of Wanda. What excuses did she think up for her behaviour with Wanda? What does it show about her character?
Answer:
Peggy said that she had never called Wanda a foreigner and made fun of her name. She thought Wanda did not have sense to know that she was making fun of her, she thought her to be too dumb. Maddie was sorry for her behaviour and how wonderful the whole school thought she was. Both wanted to request her not to move from there. Peggy and Maddie would fight anyone who wouldn’t be nice to her. Peggy realised her fault. It shows that she was not a bad human being. She never realised that her innocent fun would hurt Wanda to such an extent. She had a soft corner for her by the end of the story.

Question 2.
How is Wanda different from other girls?
Answer:
Wanda Petronski was a young Polish girl. She studied in a school with some American children. She was an introvert girl who rarely spoke to anybody in the school. She was different from other students in the school. She did not have good clothes. She always wore faded clothes. She had a funny name. She lived in Boggins Heights. She did not have friends. She usually occupied the seat next to the last seat in the row in the corner where only rough boys sat.

Question 3.
Maddie was full of sympathy and compassion for Wanda but she never stopped Peggy from making fun of Wanda. Why? What does it show about Maddie? Do you think it was her self-interest and lack of courage which stopped her from helping Wanda?
Answer:
Maddie and Peggy were good friends. Peggy was a pretty and rich girl. Maddie was not so rich. She- knew that Peggy was making fun of Wanda but she never stopped her. She did not want to lose Peggy as a friend. She had compassion and sympathy for Wanda. She did not appreciate Peggy’s act of making fun of Wanda but never opposed her. It shows Maddie was not a bold girl. She did not have courage to say right things right. She was selfish to some extent. Yes, in my opinion it was her self-interest and lack of courage that stopped her from helping Wanda.

Question 4.
Who is a better human being-Maddie or Peggy? What attributes in the personality of Maddie make her different from Peggy?
Answer:
Peggy and Maddie both were good friends. They studied in the same school and the same class. They were American girls. Peggy was a rich, pretty girl with blonde hair. Maddie was also a pretty girl but she was not as rich as Peggy. Both, Maddie and Peggy used to make fun of Wanda. Peggy never missed any opportunity of teasing Wanda. Maddie belonged to a poor family.

She was always with Peggy but she had sympathy for Wanda too. She did not like Peggy making fun of Wanda. She wanted to stop Peggy but could never muster the courage for the same. Maddie had a different temperament than Peggy. In the end when they came to know that Wanda was leaving the school, Maddie was affected the most. She came out as a better human being by the end of the story.

Question 5.
How did Wanda win the hearts of her classmates towards the end of the story? What is more important, money or talent? How did Wanda prove that beauty and wealth do not pay in the long run, it is the talent that helps?
Answer:
Wanda was a poor Polish girl who studied in an American school with the American students. They used to make fun of her name. Maddie and Peggy, two American girls, used Jo tease her by asking her about the dresses she had. Wanda decided to leave the school forever. But before leaving the school she wanted to prove herself and show her talent. She participated in a drawing competition in the school. She made hundred paintings showing hundred different dresses.

Wanda wrote a letter to Ms Mason telling her that the girls could keep those hundred dresses as a Christmas gift from her. She gifted two special paintings to Maddie and Peggy. She won the hearts of everyone by her gesture. It shows that to win other’s money is not everything. Talent, plays a very important role in one’s life. In long run money and beauty do not pay, it is the skill and talent which help us.

Question 6.
We should behave well with all the students in our class specially with the weak and poor students. We should not make fun of them. Do you agree? What would have you done if you had been Peggy or Maddie?
Answer:
We should behave well with all the students in our class especially with the weak and poor students. We should not make fun of them. It was very unfortunate that Wanda had to leave her school because other girls made fun of her name and dress. We should always respect our friends and class fellows.

If someone is weaker, ugly or poor, it is not his/her fault. We all are the creation of God and should have respect for his creation. We should never hurt feelings of others. If I had been in place of Maddie I would have stopped all the girls from making fun of Wanda. I would have recognised her talent and had supported her in continuation of her education with dignity and self respect in the same school.


We hope you found this The Hundred Dresses Part 2 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 6 helpful. If you have any questions about NCERT Solutions for Class 10 English, please share them in the comment box below and we will get back to you at the earliest possible time. 

MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Class 6 Maths, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Maths with Answers is perfect for those who are in Class 6 Maths and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible! You can practice and test your subject knowledge by solving these Class 6 Maths Chapter 6 Integers Objective Questions.

Integers Class 6 MCQs Questions with Answers

Solving Class 6 Maths Integers MCQ with Answers can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These MCQ Questions on Integers Class 6 with answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
o is:
(a) a positive integer
(b) a negative integer
(c) neither positive nor negative
(d) none of these

Answer

Answer: (c) neither positive nor negative


Question 2.
What is opposite of ’50 km of south’?
(a) 50 km of east
(b) 50 km of west
(c) 50 km of north
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 50 km of north


Question 3.
Sum of – 30 and – 12 is
(a) -42
(b) 42
(c) -18
(d) 18

Answer

Answer: (a) -42


Question 4.
Compare pairs of numbers using > or <: 0 _____ -15
(a) <
(b) =
(c) >
(d) None of these

Answer

Answer: (c) >


Question 5.
10 – (-6) is:
(a) 16
(b) 4
(c) 60
(d) 6

Answer

Answer: (a) 16


Question 6.
What must be added to -35 to get 35?
(a) 40
(b) 70
(c) 0
(d) 100

Answer

Answer: (b) 70


Question 7.
The absolute value of -10 is:
(a) -10
(b) 10
(c) -11
(d) -9

Answer

Answer: (b) 10


Question 8.
Absolute value of – 11 is
(a) 0
(b) 11
(c) 1
(d) -11

Answer

Answer: (b) 11


Question 9.
Product of -140 and +8 is
(a) 1120
(b) 3200
(c) −1120
(d) −3200

Answer

Answer: (c) −1120


Question 10.
(– 4) + (+ 3) = _____
(a) 7
(b) -1
(c) 6
(d) None of these

Answer

Answer: (b) -1


Question 11.
value of |-6| + |-5| is:
(a) -11
(b) 11
(c) -1
(d) 1

Answer

Answer: (b) 11


Question 12.
The absolute value of an integer is:
(a) always positive
(b) always negative
(c) sometime positive and sometime negative
(d) none of these

Answer

Answer: (a) always positive


Question 13.
Which of the following number is not to the left of -10 on the number line?
(a) -12
(b) -11
(c) -9
(d) -13

Answer

Answer: (c) -9


Question 14.
Every negative integer is less than :
(a) -1
(b) 0
(c) -2
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 0


Question 15.
value of 2 less than -1 is:
(a) -3
(b) 3
(c) 2
(d) -4

Answer

Answer: (a) -3


Question 16.
To which side of 0 on a horizontal number line are the negative integers located?
(a) Right
(b) Left
(c) Above
(d) Below

Answer

Answer: (b) Left


Question 17.
Which of the following is the greatest negative integer?
(a) -100
(b) Does not exist.
(c) -1
(d) -9

Answer

Answer: (c) -1


Question 18.
Value of 12 + |-6| is:
(a) 6
(b) 18
(c) 12
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 18


Question 19.
The greatest negative integer is:
(a) -1
(b) 0
(c) not determinable
(d) none of these

Answer

Answer: (a) -1


Question 20.
Which number is neither positive nor negative?
(a) 1
(b) 5
(c) 0
(d) 10

Answer

Answer: (c) 0


Question 21.
Which of the following integers is greater than –1 and lesser than 7?
(a) –9
(b) -5
(c) 5
(d) 8

Answer

Answer: (c) 5


Question 22.
Value of 3 more than -5 is:
(a) 2
(b) -2
(c) 3
(d) -3

Answer

Answer: (b) -2


Question 23.
What must be added to -135 to get -142?
(a) 7
(b) 277
(c) -7
(d) -277

Answer

Answer: (c) -7


Question 24.
Which of the following number is greater than – 1?
(a) -12
(b) -3
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (c) 2


Question 25.
The opposite of -7 is
(a) -6
(b) 6
(c) 7
(d) -5

Answer

Answer: (c) 7


Question 26.
Value of -45 + 30 is:
(a) 75
(b) -15
(c) 30
(d) none of these

Answer

Answer: (b) -15


Question 27.
The integer is 4 is more than -5:
(a) 1
(b) 9
(c) -1
(d) none of these

Answer

Answer: (c) -1


Question 28.
Write the number with appropriate signs: 30°C above 0°C temperature
(a) -30
(b) 20
(c) 30
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 30


Question 29.
Write the number with appropriate signs: 150 m below sea level.
(a) -150
(b) 150
(c) 200
(d) None of these

Answer

Answer: (a) -150


Question 30.
Value of -15 – 16 is:
(a) -31
(b) 37
(c) 40
(d) -40

Answer

Answer: (a) -31


Question 31.
Which is the right form of integer 20°C above 0°C’?
(a) -20
(b) 30
(c) 20
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 20


Question 32.
Sum of two negative numbers is always
(a) 0
(b) 1
(c) positive
(d) negative

Answer

Answer: (d) negative


Question 33.
Opposite of 7 is:
(a) 7
(b) 14
(c) -7
(d) 12

Answer

Answer: (c) -7


Question 34.
Value of (-6) + (-15) + 10 is:
(a) 11
(b) -11
(c) 31
(d) -31

Answer

Answer: (b) -11


Question 35.
Farther a number from zero on the right, _________ is its value.
(a) equal
(b) larger
(c) smaller
(d) None of these

Answer

Answer: (b) larger


Question 36.
The smallest positive integer is:
(a) 0
(b) 1
(c) not determinable
(d) none of these

Answer

Answer: (b) 1


Question 37.
If a × (b −c) is 8 for a = 2, b = 10 and c = 6 then a × b − a × c is equal to
(a) (−8)
(b) 12
(c) 10
(d) 8

Answer

Answer: (d) 8


Question 38.
On a vertical number line, where are the positive numbers placed?
(a) To the right of 0.
(b) To the left of 0.
(c) Above 0.
(d) Below zero.

Answer

Answer: (c) Above 0.


Question 39.
In addition and subtraction of the integers the sign of answer depends upon
(a) their sum
(b) their difference
(c) smaller number
(d) greater numerical value

Answer

Answer: (d) greater numerical value


Question 40.
Opposite of -4 is:
(a) -16
(b) 16
(c) 4
(d) -4

Answer

Answer: (c) 4


Question 41.
Value of |-6| – |-5| is:
(a) 11
(b) -11
(c) 1
(d) -1

Answer

Answer: (c) 1


Question 42.
What is the integer representation of walking 3km south?
(a) Walking 3 km towards the north
(b) -3 km
(c) +3 km
(d) +3

Answer

Answer: (b) -3 km


Fill in the blanks:

1. Multiplicative inverse of 3 is ………………….

Answer

Answer: \(\frac { 1 }{ 3 }\)


2. Multiplicative inverse of \(\frac { 1 }{ 2 }\) is ……………………

Answer

Answer: 2


3. 4 – |-4| + 1 = ………………….

Answer

Answer: 1


4. Product of 7 × (-6) = ………………

Answer

Answer: -42


5. Value of 4 × 3 × 0 is …………….

Answer

Answer: 0


6. What is (-70) ÷ 7 ………………..

Answer

Answer: -10


7. What is 96 ÷ (-16) ………………..

Answer

Answer: -6


8. Value of a in a ÷ 3 = -21 is …………………

Answer

Answer: -63


9. Value of (-1)3 is ………………..

Answer

Answer: -1


10. Value of x from the equation -19x = 95 is ………………..

Answer

Answer: -5


11. What is the opposite of 15 km to the North? ………………………

Answer

Answer: 15km to the south


12. Write all integers between -25 and -20 ………………………..

Answer

Answer: -24, -23, -22, -21


13. Find the value of 112 + |-6| ……………….

Answer

Answer: 18


14. Opposite of -125 is ……………………

Answer

Answer: 125


15. Sum of -45 and 30 is ……………..

Answer

Answer: -15


16. Which is greater -65 or -56 ………………

Answer

Answer: -56


17. -5 + (-11) = ……………..

Answer

Answer: -16


18. 8 + (-6) = ………………..

Answer

Answer: 2


Match the following:

1

(a) (-1)4 (i) -16
(b) (-1)3 (ii) -11
(c) 96 ÷ (-6) (iii) 8
(d) -|-11| (iv) -10
(e)-15+15 (v)  -1
(f) -2+3+7 (vi)  -500
(g) successor of -11 is (vii)  0
(h) predecessor of -7 is (viii) 1
(i) loss of Rs. 500 (ix) -8
(j) Multiplicative inverse of 2 (x) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
Answer

Answer:

(a) (-1)4 (viii) 1
(b) (-1)3 (v)  -1
(c) 96 ÷ (-6) (i) -16
(d) -|-11| (ii) -11
(e)-15+15 (vii)  0
(f) -2+3+7 (iii) 8
(g) successor of -11 is (iv) -10
(h) predecessor of -7 is (ix) -8
(i) loss of Rs. 500 (vi)  -500
(j) Multiplicative inverse of 2 (x) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 6 Maths Chapter 6 Integers with Answers useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Class 6 Maths Integers MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses Part 1

Students who need help with their studies, don’t pass up the NCERT Solutions for Class 10 English opportunity. This is why they should take advantage of The Hundred Dresses Part 1 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5, which will provide them with all that’s needed in order to succeed during such as important year for students!

The Hundred Dresses Part 1 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5

The Hundred Dresses Part 1 NCERT Text Book Questions and Answers

The Hundred Dresses Part 1 Oral Comprehension Check

Question 1.
Where in the classroom does Wanda sit and why?
Answer:
Wanda sits in the last seat in the last row in Room Thirteen. She sits there because her feet are normally caked with dry mud and are very dirty. So in order to avoid being laughed at by her classmates, she sits there to hide her dirty feet.

Question 2.
Where does Wanda live? What kind of a place do you think it is?
Answer:
Wanda lives in Boggins Heights. It is a place full of dirt and dust.

Question 3.
When and why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence?
Answer:
Peggy and Maddie notice Wanda’s absence because they want to be with her for a lot of fun. They wait for her for a long time but she doesn’t turn up.

Question 4.
What do you think ‘to have fun with her’ means?
Answer:
Wanda was a quiet and a shy girl who was ashamed of her dust-laden feet. The girls used to make fun of her. This gave them a lot of pleasure, therefore, they wanted to have fun with her.

Question 5.
In what way was Wanda different from the other children?
Answer:
Wanda was different from others because she had a different name; a very unusual name. She was very poor so she wore the same blue dress daily but she always boasted of having a hundred dresses. She was a quiet and lonely girl in the class.

Question 6.
Did Wanda have a hundred dresses? Why do you think she said she did?
Answer:
Wanda did not have a hundred dresses at all. But she had an inferiority complex. In order to hide the complex and to impress the other girls, she always said that she had a hundred dresses.

Question 7.
Why is Maddie embarassed by the questions Peggy asks Wanda? Is she also like Wanda, or is she different?
Answer:
Maddie was embarrassed by the questions asked by Peggy because she was also very poor. She was pained to see Peggy making fun of Wanda and her hundred dresses. She was scared that it could be her turn next about the old and repaired clothes that she was putting on. She is different from Wanda because Wanda was quiet shy and lonely child whereas Maddie was a popular girl.

Question 8.
Why didn’t Maddie ask Peggy to stop teasing Wanda? What was she afraid of?
Answer:
Maddie couldn’t ask Peggy to stop teasing Wanda because Peggy was her best friend and she had faith in Peggy that she would never do anything wrong. She was afraid of being laughed at for her. poor dresses.

Question 9.
Who did Maddie think would win the drawing contest? Why?
Answer:
Maddie thought that Peggy would win the drawing contest because she was good in drawing. She could draw any sketch from the drawing book or any magazine.

Question 10.
Who won the drawing contest? What had the winner drawn?
Answer:
Wanda won the drawing contest. She drew the paintings of hundred dresses in different designs and colours. She was appreciated by the judges and applauded by her fellow students.

The Hundred Dresses Part 1 Thinking about the Text

Question 1.
How is Wanda seen as different by the other girls? How do they treat her?
Answer:
Wanda is seen as different by the other girls. She is a poor and lonely girl. The girls make fun of her – poverty and tease her by commenting on her dress.

Question 2.
How does Wanda feel about the dresses game? Why does she say that she has a hundred dresses.
Answer:
Wanda is excited when there is a mention of her hundred dresses. She is a very poor girl who comes
from a long distance which makes her feet very dirty. She wants to draw the attention of her friends. So she feels happy whenever she tells her friends that she has hundred dresses without realising that they are making fun of her.

Question 3.
Why does Maddie stand by and not do anything? How is she different from Peggy? (Was Peggy’s friendship important to Maddie? Why? Which lines in the text tell you this?)
Answer:
Maddie was sensitive towards the pains and insults of others whereas Peggy was less sensitive towards others. Peggy enjoys humiliating Wanda for her poverty. Maddie always wanted to ask Peggy to stop teasing Wanda but she was scared of her own circumstances which were also not very good. The lines which show that Peggy’s friendship was important to Maddie and why she did not stop Peggy from commenting on Wanda’s dress, is, “but suppose Peggy and all the others started in on her next?”

Question 4.
What does Miss Mason think of Wanda’s drawings? What do the children think of them? How do you know?
Answer:
Miss Mason appreciated the drawings of Wanda. She was impressed at the creativity of the girl because she had painted hundred paintings which were in a wide range of variety. Though the boys did not show any interest in the painting but they were overjoyed to know that they could clap and whistle. Peggy realised that Wanda was a better painter.

The Hundred Dresses Part 1 Extra Questions and Answers

The Hundred Dresses Part 1 Reference-to-Context Questions

Read the following extract carefully and answer the questions that follow.

Question 1.
The next day, Tuesday, Wanda was not in school, either. And nobody noticed her absence again.
Answer:
But on Wednesday Peggie and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.

(a) The next day was …………….. when Wanda was not in the school.
Answer:
Tuesday

(b) Peggie and Maddie sat down in front with other children who got
Answer:
Good Marks

(c) Wanda used to sit in the front line. (True/False)
Answer:
False

(d) Give an antonym of ‘presence’ from the extract.
Answer:
Absence.

Question 2.
Peggy was the most popular girl in school. She was pretty, she had many pretty clothes and her hair was curly. Maddie was her closest friend. The reason Peggy and Maddie noticed Wanda’s absence was because Wanda had made them late to school. They had waited and waited for Wanda, to have some fun with her and she just hadn’t come.

(a) Peggy was very popular in the school because of her and curly hair.
Answer:
Pretty clothes

(b) Peggy and Maddie waited for Wanda to have some ………….. with her.
Answer:
Fun

(c) Peggy was the best friend of Wanda. (True/False)
Answer:
False

(d) Give an antonym of ‘unliked’ from the extract.
Answer:
Popular

Question 3.
Wanda didn’t have any friends. She came to school alone and went home alone. She always wore a faded blue dress that didn’t hang right. It was clean, but it looked as though it had never been ironed properly. She didn’t have any friends, but a lot of girls talked to her. Sometimes, they surrounded her in the school yard as she stood watching the little girls play hopscotch on the worn hard ground.

(a) Wanda always wore a faded
Answer:
Blue dress

(b) Although Wanda did not have any friends, but a lot of girls her.
Answer:
Talked to

(c) Wanda always wore an ironed blue dress. (True/False)
Answer:
False

(d) Give synonym of ‘aptly’ from the extract.
Answer:
‘Properly’

Question 4.
“Wanda,” Peggy would say in a most courteous manner as though she were talking to Miss Mason. “Wanda,” she’d say, giving one of her friends a nudge, “Tell us, How many dresses did you say you had hanging up in your closet?”

(a) Peggy was a gentle girl as she always talked in the …………. manner.
Answer:
Most Courteous

(b) Peggy wanted to draw her friend’s attention, so she gave her a …………
Answer:
Nudge

(c) Wanda had many dresses, hanging up in her closet. (True/False)
Answer:
False

(d) Give a word from the extract which is similar in meaning to ‘a gentle push’.
Answer:
‘Nudge’

Question 5.
A hundred dresses! Obviously, the only dress Wanda had was the blue one she wore every day. So why did she say she had a hundred? What a story!

(a) Wanda wore only a faded blue dress due to her
Answer:
Poverty

(b) The story began with a hundred dresses because she was desperate to stop other girls from her.
Answer:
Teasing

(c) Wanda had really a hundred dresses in her closet. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the synonym of ‘apparently’.
Ans.
‘Obviously’

Question 6.
As for Maddie, this business of asking Wanda every day how many dresses and how many hats, and how many this and that she had, was bothering her. Maddie was poor herself. She usually wore somebody’s hand-me-down clothes. Thank goodness, she didn’t live up on Boggins Heights or have a funny name.

(a) The business of making fun of Wanda every day bothered Maddie as she herself was like Wanda.
Answer:
Poor

(b) Maddie usually wore somebody’s clothes.
Answer:
Hand-me-down

(c) Maddie had a funny name like Wanda’s. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “irritating” from the extract.
Answer:
Bothering

Question 7.
Sometimes, when Peggy was asking Wanda those questions in that mocking polite voice, Maddie felt embarrassed and studied the marbles in the palms of her hand, rolling them around and saying nothing herself. Not that she felt sorry for Wanda, exactly.

(a) Maddie felt embarrassed when Peggy asked Wanda silly questions about her dresses in a polite voice.
Answer:
Mocking

(b) Maddie did not like Peggy’s
Answer:
Behaviour

(c) Peggy felt sorry for mocking Wanda. (True/False)
Answer:
False

(d) Find the meaning of the word “mocking”.
Answer:
Making fun

Question 8.
She would never have paid any attention to Wanda if Peggy hadn’t invented the dresses game. But suppose Peggy and all the others started in on her next? She wasn’t as poor as Wanda, perhaps but she was poor. Of course, she would have more sense than to say she had a hundred dresses. Still she would not like for them to begin on her. She wished Peggy would stop teasing Wanda Petronski.

(a) If Peggy had not invented the Maddie would never have paid any attention to Wanda.
Answer:
Dresses game

(b) Maddie wished Peggy would stop teasing
Answer:
Wanda Petronski

(c) Maddie was as poor as Wanda. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “teasing”.
Answer:
laughing at somebody and joking in order to annoy or embarrass him/her.

Question 9.
If only Peggy would decide of her own accord to stop having fun with Wanda. Oh, Well! Maddie ran her hand through her short blonde hair as though to push the uncomfortable thoughts away. What difference did it make? Slowly Maddie tore into bits the note she had started. She was Peggy’s best friend, and Peggy was the best-liked girl in the whole room. Peggy could not possibly do anything that was really wrong, she thought.

(a) Peggy never wanted to hurt
Answer:
Wanda

(b) Peggy was the best-liked girl in
Answer:
Room Thirteen

(c) Maddy felt bad when Wanda was teased. (True/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “blonde”.
Answer:
Pale gold in colour.

Question 10.
As for Wanda, she was just some girl who lived up on Boggins Heights and stood alone in the school yard. She scarcely ever said anything to anybody. The only time she talked was in the school yard about her hundred dresses.

(a) Wanda lived in …………..
Answer:
Boggins Heights

(b) Wanda …………talked to anybody in the class.
Answer:
Hardly

(c) Maddie always talked in the schoolyard about her dress. (TVue/False)
Answer:
True

(d) Find the meaning of the word “scarcely”.
Answer:
Rarely

Question 11.
“As for the girls” she said, although just one or two sketches were submitted by most. One girl-and Room Thirteen should be proud of her-this one girl actually drew one hundred designs-all different and all beautiful. In the opinion of the judges any one of the drawings is worthy of winning the prize. I am very happy to say that Wanda Petronski is the winner of the girls’ medal.

(a) Room Thirteen should be proud of her. Who does ‘her’ refer to?
Answer:
Wanda

(b) Wanda was adjudged the winner of the girls’ medal. Why?
Answer:
She had drawn the sketches of one hundred dresses out of which, each was worthy of winning the prize.

(c) What does worthy of mean?
Answer:
Deserving

(d) Did Wanda really have one hundred dresses?
Answer:
No, she was a poor girl who had only one dress. Her drawings were her creativity.

Question 12.
The children burst into applause, and even the boys were glad to have a chance to stamp on the floor, put their fingers in their mouths and whistle, though they were not interested in dresses.

(a) What was the reaction of the children after seeing Wanda’s drawings?
Answer:
After seeing Wanda’s drawings the students burst into laughter and the small boys whistled in joy.

(b) What were the feelings of the boys on the day of the result?
Answer:
On the day of the result, the boys had unending joy when they heard that Wanda was the winner with her best designs.

(c) Why were the boys not interested in dresses?
Answer:
The boys were interested only in Wanda’s victory. So, they welcomed the announcement by whistling.

(d) What do you mean by ‘burst into applause?’
Answer:
‘Burst into applause’ means ‘suddenly and spontaneously clapped to express unending joy’.

The Hundred Dresses Part 1 Short Answer Questions

Question 1.
Why did Peggy and Maddie not notice Wanda’s absence?
Answer:
Peggy and Maddie did not notice Wanda’s absence because Wanda was a quiet girl and did not communicate with the other children of the class. She sat in the corner of the class. Her presence did not matter much to Peggy and Maddie.

Question 2.
What was unusual about the dress of Wanda?
Answer:
Wanda always wore a faded blue dress that didn’t fit her well. It was neat but it was wrinkled all over and required a good ironing. She always wore the same dress.

Question 3.
What is hopscotch? How is it played?
Answer:
Hopscotch is a game in which children hop into and over the squares marked on the ground.

Question 4.
How did Wanda describe her hundred dresses?
Answer:
Wanda described her hundred dresses with great pride saying that they were silky and very colourful. All the dresses were different from each other. One was pale blue with coloured trimmings, another was brilliant jungle green given with a red sash.

Question 5.
How do you know that Peggy was a kind girl though she was a bit harsh to Wanda?
Answer:
Peggy was a kind girl and she always protected small children from the bullies of the school. She was kind even to the animals as she shed tears whenever she noticed an animal in agonising and miserable condition because of the ill treatment given by someone.

Question 6.
How did Peggy tease Wanda? Did it make Maddie uncomfortable? Why?
Answer:
Peggy teased Wanda by asking her questions about the hundred dresses and shoes. The teasing game made Maddie uncomfortable because she was also poor and felt bad about teasing Wanda. She felt . that next time it could be her turn to be mocked at.

Question 7.
How was Maddie different from Wanda?
Answer:
Maddie was different from Wanda as her name was not as funny and meaningless as that of Wanda. Secondly, though she was poor, she managed to dress well with the old dresses given by others. She also did not tell lies about the hundred dresses like Wanda.

Question 8.
Why could Maddie not ask Peggy to stop laughing at Wanda?
Answer:
Maddie was putting on dresses which were discarded by Peggy and handed over to Maddie’s mother who tried to change their design by giving them new trimmings. She felt that after Wanda’s hundred dresses, it would be her turn. She was so scared of the fact that she decided to keep quiet about it.

Question 9.
Describe any two dresses of Wanda.
Answer:
Wanda’s hundred dresses are all different from each other. One of the dresses was brilliant jungle green with a red sash whereas the other dress was pale blue with colourful trimmings.

Question 10.
There was a competition in Wanda’s class. What was it all about?
Answer:
The competition for the girls was for designing dresses and for the boys it was for designing motorboats.

Question 11.
How were the chances of Peggy’s winning the contest better than that of others?
Answer:
Peggy’s chances of winning the contest were more than others’ because she could copy a picture in a magazine or some film star’s head which was very good.

Question 12.
Why did Peggy and Maddie not wait for Wanda?
Answer:
Peggy and Maddie didn’t wait for Wanda because it was raining and they did not want to be in trouble waiting for Wanda. Secondly, they were eager to know the results of the competition.

Question 13.
What was the unusual scene in the classroom?
Answer:
On the day of the result the scene in the classroom was unusual because the hundred designs of dresses in dazzling colours made by Wanda had been displayed all over the room, on every ledge and windowsill.

Question 14.
Who won for the boys in the painting competition? Why?
Answer:
Jack Beggles’ painting was adjudged the best for the boys because he had painted the design for an outboard motor which was very exquisite.

Question 15.
Who won the first prize in the girls’ category? Why?
Answer:
Wanda Petronski won the first prize in girls’ category because she had drawn hundred dresses all different, colourful and exquisite. All of them deserved a prize.

The Hundred Dresses Part 1 Long Answer Questions

Question 1.
How should we judge people around us – by their money and wealth? Or is there something more than that? How did Peggy and Maddie judge Wanda? Were they right in their judgement?
Answer:
We judge the people around us by their status and wealth. We ignore the talent and values they possess. It is not the money that makes man a good human being, it is the value, the skill, the talent that make someone excellent. Peggy and Maddie judged Wanda on the basis of her poverty. She always wore a faded blue dress that did not fit her well. She was not well dressed as Peggie or Maddie. Her talent was never recognised. She proved her talent by the end of the story. Peggy and Maddie were not right in their judgement about Wanda. They thought that Wanda was a poor girl with no talent. They always made fun of Wanda.

Question 2.
Why did Wanda leave school? How did the attitude of her classmates hurt her? Should we have such attitude towards our classmates? How should we treat the students like Wanda?
Answer:
Wanda was a Polish girl studying in a school with American girls. She was not treated well by the girls who made fun of her name and dresses. One day her father wrote a letter to the school informing that they were moving to a big city where no one would make fun of her name and status. The attitude of her classmates hurt her. We should not have such attitude towards our classmates who are like Wanda. There are many students in our school and classes like Wanda who belong to a poor family. We should not make fun of their dress or their status. We should judge them according to their talent. We should recognise their creativity and talent.Moreover, every individual possesses equal right to education, and we must learn to give everybody equal and unbaised treatment.

Question 3.
It is not money that makes a person great. It is the talent that matters more. How did Wanda prove it? What impresses you the most in her character?
Answer:
It is true that it is not money that makes a person great. It is the talent that matters more. Wanda was a poor Polish girl who was ridiculed by rich girls in her school. She was,not taken seriously by them. Nobody recognised her talent in her class. But she proved them wrong. She made amazing drawings. There were hundred such drawings which mesmerised all in the school. She won the first prize and proved that it is not money but the talent that makes a person great. She proves Maddie and Peggy wrong by winning the prize. Her patience, tolerance, creativity and fighting spirit impress the readers the most.

Question 4.
The girls made fun of Wanda. Is it justified to make fun of a harmless and quiet person like Wanda? What will you do if you have someone in your class making fun of a student like Wanda?
Answer:
The author El Bsor Ester has depicted the classroom environment in a very lively manner. The girls make fun of Wanda because she is a poor girl who comes in the same dress daily but boasts of her hundred colourful dresses lined in her closet. The girls also make fun of her because of her funny and meaningless name.

They do not want to be friendly with her as she always has her feet and legs soiled. Nobody wants to be with her. It is very unjust to criticise people for their poverty. It is not justified to make fun of a harmless and quiet girl like Wanda. I will oppose anybody who makes fun of girls like Wanda. I will not keep quiet like Maddie.

Question 5.
You are disturbed to know that the girls make fun of Wanda. You don’t appreciate it. You decide to speak about this tendency of making fun of the students if they are weak, ugly or poor. Write your speech.
Answer:
Dear friends, today I would like to address those students who make fun of the students who are weak, ugly or poor. I have come to know that some of us make fun of some girls who are not good looking. We should all remember that if someone is poor or ugly, it is not his/her fault. We are what God has made us.

We should not go for outer beauty. We should recognise the inner qualities of a person and appreciate them. One may be ugly in appearance but one’s creativity and intelligence may be beyond expectation. We should not insult anybody just because one is poor or.ugly. We have no right to show disrespect to someone and humiliate him/her. I hope now onwards we all are friends and will show respect to all. The tendency of making fun of weak, ugly or poor should be given up right now. Let us be good human beings.

Question 6.
What made Maddie feel uncomfortable when Peggy made fun of Wanda?
Answer:
Maddie was an inseparable friend of Peggy. They studied in the same class and school. They enjoyed together and lived together. Peggy was rich. Maddie was not so rich as Peggy. She was just like Wanda. Peggy used to make fun of Wanda about her dresses or shoes. Wanda told lies about her shoes and . dresses. Peggy knew it but she definitely made fun of her. Maddie was always with Peggy when she made fun of Wanda. Maddie did not like it. She wanted to stop Peggy from teasing Wanda but she did not have courage to do so. Sometimes when Peggy was asking Wanda those questions mockingly, Maddie used to feel embarrassed because she herself was a poor girl.

Question 7.
Give a brief character sketch of Wanda.
Answer:
Wanda is a simple and poor girl. She is a goodhearted girl. She is a quiet and introvert girl who always sits in the corner of the classroom as she has to hide her legs and shoes which are caked with dust and mud on her way to school. She is a timid girl who cannot counter the taunting of Peggy and Maddie. She is a lonely child as she does not have any friends and is always alone while going to school and back from there. On the other side, she is a creative and artistic girl. She is able to transform her dreams of having a variety of dresses in the form of designs rather than feeling depressed for not possessing the beautiful dresses.

Though Peggy and Maddie make fun of her with other students, she never retaliates. Her winning the prize for her hundred dresses wins her applause from all the students. She has some positive values in her character. She is a creative, patient and determined girl. She has a dream too. She is an ambitious girl who wants to do something good in her life.

Question 8.
Give a brief character sketch of Maddie. Did she has sympathy and compassion for Wanda?
Answer:
Maddie is a simple girl who belongs to a poor family but somehow manages to look neat and clean. Though she is always with Peggy who makes fun of her, she does not like it. She is sympathetic towards Wanda but is unable to express before Peggy who is the most popular girl. She is a very emotional girl who is touched by the taunting comments of Peggy. She is a timid girl and does not have the courage to oppose Peggy for making fun of Wanda. She is also practical and would not make Peggy stop making fun of Wanda.

She knows that she too, is poor and Peggy would be making fun of her as well. She dares not ask Peggy to stop making fun of Wanda. Basically, Maddie is a good hearted girl who is unable to oppose Peggy. Yes, Maddie has sympathy and compassion for Wanda. She does not like Peggie’s making fun of Wanda but lacked the courage to oppose her.


We hope you found this The Hundred Dresses Part 1 NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 helpful. If you have any questions about NCERT Solutions for Class 10 English, please share them in the comment box below and we will get back to you at the earliest possible time. 

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial (Hindi Medium)

NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial (Hindi Medium)

Math is tough but solving them is impossible said no one ever!! Make use of these NCERT Solutions For Class 10 Maths in Hindi Medium for finding solutions and also note that NCERT Solutions for Class 10 Maths PDF are available online for extra reference. This chapter includes NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial (Hindi Medium). Practice more so you score more!!

Chapter 2. बहुपद

प्रश्नावली 2.1

Ex 2.1 Class 10 गणित Q1. किसी बहुपद p(x) के लिए, p(x) का ग्राफ नीचे आकृति 2.10 में दिया गया है | प्रत्येक स्थिति में, p(x) के शुन्यकों की संख्या ज्ञात कीजिए |
NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial 2.1 1

Solution (i):

p(x) के शुन्यकों की संख्या = 0;  (क्योंकि ग्राफ रेखा x अक्ष को नहीं काटती है )
NCERT Solutions For Class 10 Maths PDF Chapter 2 Polynomial 2.1 2

Solution (ii):

p(x) के शुन्यकों की संख्या = 1; (क्योंकि ग्राफ x अक्ष को 1 बार काटती है )
NCERT Maths Solutions For Class 10 Chapter 2 Polynomial 2.1 3

Solution (iii):

p(x) के शुन्यकों की संख्या = 3;
Maths NCERT Solutions For Class 10 Chapter 2 Polynomial 2.1 4

Solution (iv):

p(x) के शुन्यकों की संख्या = 2;
NCERT Solutions Of Maths For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.1 5

Solution (v):

p(x) के शुन्यकों की संख्या = 4;
Maths Solutions For Class 10 NCERT Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.1 6

Solution (vi):

p(x) के शुन्यकों की संख्या = 3;

प्रश्नावली 2.2

Ex 2.2 Class 10 गणित Q1. निम्न द्विघात बहुपदों के शुन्यक ज्ञात कीजिए और शुन्यकों तथा गुणांकों के बीच संबंध की सत्यता की जाँच कीजिए |

(i) x2 – 2– 8

Solutions For Maths NCERT Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 7
a = 1, b = – 2, और c = – 8
NCERT Books Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 8
NCERT Maths Book Solutions For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 9
CBSE NCERT Maths Solutions For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 10
CBSE NCERT Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 11
NCERT Maths Textbook For Class 10 Solutions Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 12
NCERT Books For Class 10 Maths Solutions Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 13
NCERT Maths Textbook Solutions For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 14
NCERT Book Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Polynomials
NCERT Textbook Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 16
Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial 2.2 17
NCERT Books Solutions For Class 10 Maths PDF Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 18

Ex 2.2 Class 10 गणित Q2. एक द्विघात बहुपद ज्ञात कीजिए, जिसके शुन्यकों के योग तथा गुणनफल क्रमश: दी गई संख्याएँ हैं : 

Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial 2.2 19
Download NCERT Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.2 20
Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial 2.2 21
NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 2 Polynomial 2.2 22
NCERT Solutions For Class 10 Maths PDF Chapter 2 Polynomial 2.2 23
NCERT Maths Solutions For Class 10 Chapter 2 Polynomial 2.2 24
Maths NCERT Solutions For Class 10 Chapter 2 Polynomial 2.2 25


प्रश्नावली 2.3 

Ex 2.3 Class 10 गणित Q1. विभाजन एल्गोरिथम का प्रयोग करके, निम्न में p(x) को g(x) से भाग देने पर भागफल तथा शेषफल ज्ञात कीजिए :

(i) p(x) = x3 – 3x2 + 5x – 3, g(x) = x2 – 2

(ii) p(x) = x4 – 3x2 + 4x + 5, g(x) = x2 + 1 – x

(iii) p(x) = x4 – 5x + 6, g(x) = 2 – x2

हल : (i) p(x) = x3 – 3x2 + 5x – 3, g(x) = x2 – 2

NCERT Solutions For Maths Class 10 Chapter 2 Polynomial 2.3 26

भागफल q(x) = x – 3 और शेषफल = 7x – 9 है |

हल : (ii) p(x) = x4 – 3x2 + 4x + 5, g(x) = x2 + 1 – x

Solutions For NCERT Maths Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 27

भागफल q(x) = x2 + x – 3 और शेषफल = 8 है |

हल : (iii) p(x) = x4 – 5x + 6, g(x) = 2 – x2

NCERT Solutions Of Maths For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 28

भागफल q(x) = – x2 – 2 और शेषफल = – 5x + 10  है |

Ex 2.3 Class 10 गणित Q2. पहले बहुपद से दुसरे बहुपद को भाग करके, जाँच कीजिए कि क्या प्रथम बहुपद द्वितीय का एक गुणनखंड है :

(i) t2 – 3, 2t4 + 3t3 – 2t2 – 9t – 12

(ii) x2 + 3x + 1, 3x4 + 5x3 – 7x2 + 2x + 2

(iii) x3 – 3x + 1, x5 – 4x3 + x2 + 3x + 1

हल : (i) t2 – 3, 2t4 + 3t3 – 2t2 – 9t – 12

Maths Solutions For Class 10 NCERT Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 29

चूँकि शेषफल r(x) = 0 है |

अत: t2 – 3, 2t4 + 3t3 – 2t2 – 9t – 12 का एक गुणनखंड है |

हल : (ii) x2 + 3x + 1, 3x4 + 5x3 – 7x2 + 2x + 2

Solutions For Maths NCERT Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 30

चूँकि शेषफल r(x) = 0 है |

अत: x2 + 3x + 1, 3x4 + 5x3 – 7x2 + 2x + 2 का एक गुणनखंड है |

हल : (iii) x3 – 3x + 1, x5 – 4x3 + x2 + 3x + 1

NCERT Books Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 31

चूँकि शेषफल r(x) = 2 है |

अत: x3 – 3x + 1, x5 – 4x3 + x2 + 3x + 1 का एक गुणनखंड नहीं है |

NCERT Maths Book Solutions For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 32

हल :

दिया है : p(x) = 3x4 + 6x3 – 2x2 – 10x – 5

CBSE NCERT Maths Solutions For Class 10 Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 33

अब 3x2 – 5 से 3x4 + 6x3 – 2x2 – 10x – 5 में भाग देने पर

CBSE NCERT Solutions For Class 10 Maths Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 34

अत: p(x) = (3x2 – 5) (x2 + 2x + 1)

अब, x2 + 2x + 1 को गुणनखंड कर शुन्यक ज्ञात करने पर –

NCERT Maths Textbook For Class 10 Solutions Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 35

Ex 2.3 Class 10 गणित Q4. यदि x3 – 3x2 + x + 2 को एक बहुपद g(x) से भाग देने पर, भागफल और शेषफल क्रमश: x – 2 और – 2x + 4 हैं तो g(x) ज्ञात कीजिए ।

हल :

दिया है : भाज्य p(x) = x3 – 3x2 + x + 2

भागफल q(x) = x – 2,

शेषफल r(x) = – 2x + 4

भाजक g(x) = ?

भाज्य = भाजक × भागफल + शेषफल

p(x) = g(x) × q(x) + r(x)

x3 – 3x2 + x + 2 = g(x) (x – 2) + (- 2x + 4)

x3 – 3x2 + x + 2 + 2x – 4 = g(x) (x – 2)

g(x) (x – 2) = x3 – 3x2 + 3x – 2

NCERT Books For Class 10 Maths Solutions Hindi Medium Chapter 2 Polynomial 2.3 36

अत: भाजक g(x) = x2 – x + 1 है |

Ex 2.3 Class 10 गणित Q5. बहुपदों p(x), g(x), q(x) और r(x) के ऐसे उदाहरण दीजिए जो विभाजन एल्गोरिथम को संतुष्ट करते हों तथा

(i) घात p(x) = घात q(x) हो

(ii) घात q(x) = घात r(x) हो

(iii) घात r(x) = 0 हो

हल :

युक्लिड विभाजन एल्गोरिथम से

p(x) = g(x) × q(x) + r(x)  जहाँ q(x) ¹ 0 हो

(i) घात p(x) = घात q(x) हो

भाज्य p(x) और भागफल q(x) की घात सामान तभी हो सकता है जब भाजक g(x)की घात 0 अर्थात कोई संख्या हो |

उदाहरण : माना p(x) = 2x2 – 6x + 3

और माना g(x) = 2

भाग देने पर

p(x) = 2x2 – 6x + 2 + 1

= 2(x2 – 3x + 1) + 1

अब  2(x2 – 3x + 1) + 1 को p(x) = g(x) × q(x) + r(x) से तुलना करने पर हम पाते हैं :

अत: q(x) = x2 – 3x + 1 और r(x) = 1

इससे घात p(x) = घात q(x) प्राप्त होता है |

(ii) घात q(x) = घात r(x) हो

हल : यह स्थिति तब आती है जब p(x) और g(x) का घात सामान हो जैसे –

माना p(x) = 2x2 + 6x + 7 और g(x) = x2 + 3x + 2

भाग देने पर : q(x) = 2 और r(x) = 3

अत: घात q(x) = घात r(x) है |

(iii) घात r(x) = 0 हो

हल : r(x) = 0 तब होता है जब p(x), g(x) से पूर्णत: विभाजित हो :

माना p(x) = x2 – 1 और g(x) = x + 1

विभाजित करने पर

q(x) = x – 1 और r(x) = 0 प्राप्त होता है |

प्रश्नावली 2.4

Ex 2.4 Class 10 गणित प्र. 1. सत्यापित कीजिए कि निम्न त्रिघात बहुपदों के साथ दी गई संख्याएँ उसकी शून्यक हैं। प्रत्येक स्थिति में शून्यकों और गुणांकों के बीच के संबंध् को भी सत्यापित कीजिए:
(i) 2x3 + x2 – 5x + 2; \(\frac { 1 }{ 2 }\), 1, -2;
(ii) x3 – 4x2 + 5x – 2; 2, 1, 1
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 1
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 1.1
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 1.2
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 1.3

Ex 2.4 Class 10 गणित प्र० 2. एक त्रिघात बहुपद प्राप्त कीजिए जिसके शून्यकों का योग, दो शून्यकों को एक साथ लेकर उनके गुणनफलों का योग तथा तीनों शून्यकों के गुणनफल क्रमशः 2, -7, -14 हों।
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 2

Ex 2.4 Class 10 गणित प्र० 3. यवि बहुपव x3 – 3x2 + x + 1 के शून्यक a – b, a, a + b हों, तो a और b ज्ञात कीजिए।
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 3

Ex 2.4 Class 10 गणित प्र० 4. यदि बहुपद x4 – 6x3 – 26x2 + 138x – 35 के दो शून्यक 2 ± √3 हों, तो अन्य शून्यक ज्ञात कीजिए।
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 4

Ex 2.4 Class 10 गणित प्र० 5. यदि बहुपद x4 – 6x3 + 16x2 – 25x + 10 को एक अन्य बहुपद x2 – 2x + k से भाग दिया जाए और शेषफल x + a आता हो, तो k तथा a ज्ञात कीजिए।
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 5
UP Board Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 page 40 5.1

We hope you found these NCERT Solutions for Class 10 Maths Chapter 2 helped you with finding the solutions easily.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan with Answers

Are you looking for the perfect way to study Class 9 Hindi Sanchayan? You came to the right page. Our team has figured out how best to learn Class 9 Hindi Sanchayan, with Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan with Answers Bhag 1 PDF! We researched all of this year’s CBSE Class 9 Hindi Sanchayan MCQs Multiple Choice Questions with Answers as well so that we can make sure you’re ready for anything on test day. Go ahead and find Class 9 Hindi Sanchayan Objective Questions.

Class 9 Hindi Sanchayan MCQs Questions with Answers

Chapter Wise MCQ Test for Class 9 Hindi Sanchayan MCQs are helpful for students. Whether you’re taking the final exams or a competitive exam, this CBSE NCERT Class 9 Hindi Sanchayan MCQ Questions with Answers will prepare you to answer any type of question about each chapter in an engaging way that is easy to understand. Click the links below and you can start practicing right away to perfection.

MCQ of Hindi Class 9 Sanchayan with Answers

  1. गिल्लू Class 9 Hindi Sanchayan MCQ
  2. स्मृति Class 9 HIndi Sanchayan MCQ
  3. कल्लू कुम्हार की उनाकोटी Class 9 Hindi Sanchayan MCQ
  4. मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय Class 9 Hindi Sanchayan MCQ
  5. हामिद खाँ Class 9 Hindi Sanchayan MCQ
  6. दिये जल उठे Class 9 Hindi Sanchayan MCQ

We hope you have found this Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan with Answers PDF Free informative and helpful in your studies. If there is anything we can do to help, CBSE Class 9 Hindi संचयन MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please don’t hesitate to contact us by commenting below at any time.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh with Answers

Are you looking for the perfect way to study Class 9 Hindi Sparsh? You came to the right page. Our team has figured out how best to learn Class 9 Hindi Sparsh, with Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh with Answers Bhag 1 PDF! We researched all of this year’s CBSE Class 9 Hindi स्पर्श MCQs Multiple Choice Questions with Answers as well so that we can make sure you’re ready for anything on test day. Go ahead and find Class 9 Hindi स्पर्श Objective Questions.

Class 9 Hindi Sparsh MCQs Questions with Answers

Chapter Wise MCQ Test for Class 9 Hindi Sparsh MCQs are helpful for students. Whether you’re taking the final exams or a competitive exam, this CBSE NCERT Class 9 Hindi Sparsh MCQ Questions with Answers Pdf will prepare you to answer any type of question about each chapter in an engaging way that is easy to understand. Click the links below and you can start practicing right away to perfection.

MCQ of Hindi Class 9 Sparsh with Answers

  1. धूल Class 9 MCQ
  2. दुःख का अधिकार Class 9 MCQ
  3. एवरेस्ट : मेरी शिखर यात्रा Class 9 MCQ
  4. तुम कब जाओगे, अतिथि Class 9 MCQ
  5. वैज्ञानिक चेतना के वाहक : चन्द्र शेखर वेंकट रामन Class 9 MCQ
  6. कीचड़ का काव्य Class 9 MCQ
  7. धर्म की आड़ Class 9 MCQ
  8. शक्र तारे के समान Class 9 MCQ
  9. रैदास के पद Class 9 MCQ
  10. रहीम के दोहे Class 9 MCQ
  11. आदमी नामा Class 9 MCQ
  12. एक फूल की चाह Class 9 MCQ
  13. गीत–अगीत Class 9 MCQ
  14. अग्नि पथ Class 9 MCQ
  15. नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ Class 9 MCQ

We hope you have found this Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sparsh with Answers informative and helpful in your studies. If there is anything we can do to help, CBSE Class 9 Hindi स्पर्श MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please don’t hesitate to contact us by commenting below at any time.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kritika with Answers

Are you looking for the perfect way to study Class 9th Hindi Kritika? You came to the right page. Our team has figured out how best to learn Class 9th Hindi Kritika, with Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Sanchayan with Answers Bhag 1 PDF! We researched all of this year’s CBSE Class 9 Hindi कृतिका MCQs Multiple Choice Questions with Answers as well so that we can make sure you’re ready for anything on test day. Go ahead and find Class 9th Hindi Kritika Objective Questions.

Class 9 Hindi Kritika MCQs Questions with Answers

Chapter Wise MCQ Test for Class 9 Hindi Kritika MCQs are helpful for students. Whether you’re taking the final exams or a competitive exam, this CBSE NCERT Class 9 Hindi Kritika MCQ Questions with Answers will prepare you to answer any type of question about each chapter in an engaging way that is easy to understand. Click the links below and you can start practicing right away to perfection.

MCQ of Hindi Class 9 Kritika with Answers

  1. इस जल प्रलय में Class 9 MCQ
  2. मेरे संग की औरतें Class 9 MCQ
  3. रीढ़ की हड्डी Class 9 MCQ
  4. माटी वाली Class 9 MCQ
  5. किस तरह आखिरकार मैं हिंदी में आया Class 9 MCQ

We hope you have found this Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kritika with Answers PDF Free informative and helpful in your studies. If there is anything we can do to help, CBSE Class 9 Hindi Kritika MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please don’t hesitate to contact us by commenting below at any time.

MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij with Answers

Are you looking for the perfect way to study Class 9 Hindi Kshitij? You came to the right page. Our team has figured out how best to learn Class 9 Hindi Kshitij, with Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij with Answers Bhag 1 PDF! We researched all of this year’s CBSE Class 9 Hindi क्षितिज MCQs Multiple Choice Questions with Answers as well so that we can make sure you’re ready for anything on test day. Go ahead and find Class 9 Hindi Kshitij Objective Questions.

Class 9 Hindi Kshitij MCQs Questions with Answers

Chapter Wise MCQ Test for Class 9 Hindi Kshitij MCQs are helpful for students. Whether you’re taking the final exams or a competitive exam, this CBSE NCERT Class 9 Hindi Kshitij MCQ Questions with Answers will prepare you to answer any type of question about each chapter in an engaging way that is easy to understand. Click the links below and you can start practicing right away to perfection.

MCQ of Hindi Class 9 Kshitij with Answers

  1. दो बैलों की कथा Class 9 MCQ
  2. ल्हासा की ओर Class 9 MCQ
  3. उपभोक्तावाद की संस्कृति Class 9 MCQ
  4. साँवले सपनों की याद Class 9 MCQ
  5. नाना साहब की पुत्री देवी मैना को भस्म कर दिया गया Class 9 MCQ
  6. प्रेमचंद के फटे जूते Class 9 MCQ
  7. मेरे बचपन के दिन Class 9 MCQ
  8. एक कुत्ता और एक मैना Class 9 MCQ
  9. साखियाँ एवं सबद Class 9 MCQ
  10. वाख Class 9 MCQ
  11. सवैये Class 9 MCQ
  12. कैदी और कोकिला Class 9 MCQ
  13. ग्राम श्री Class 9 MCQ
  14. चंद्र गहना से लौटती बेर Class 9 MCQ
  15. मेघ आए Class 9 MCQ
  16. यमराज की दिशा Class 9 MCQ
  17. बच्चे काम पर जा रहे हैं Class 9 MCQ

We hope you have found this Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi Kshitij with Answers PDF Free informative and helpful in your studies. If there is anything we can do to help, CBSE Class 9 Hindi क्षितिज MCQs Multiple Choice Questions with Answers, please don’t hesitate to contact us by commenting below at any time.

MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers Kshitij, Kritika, Sparsh, Sanchayan Bhag 1

Are you looking for the perfect way to study Class 9 Hindi? You came to the right page. Our team has figured out how best to learn Hindi, with Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers of Kshitij, Kritika, Sparsh, Sanchayan Bhag 1! We researched all of this year’s CBSE Class 9 Hindi MCQs Multiple Choice Questions with Answers of क्षितिज, कृतिका, स्पर्श, संचयन भाग 1 as well so that we can make sure you’re ready for anything on test day. Go ahead and find Class 9 Hindi Objective Questions.

Class 9 Hindi MCQs Questions with Answers क्षितिज, कृतिका, स्पर्श, संचयन भाग 1

Class 9 Hindi MCQs are helpful for students. Whether you’re taking the final exams or a competitive exam, this chapter-wise CBSE NCERT Class 9 Hindi MCQ Questions with Answers Pdf of Kshitij, Kritika, Sparsh, Sanchayan Bhag 1 will prepare you to answer any type of question about each chapter in an engaging way that is easy to understand. Click the links below and you can start practicing right away to perfection.

MCQ for Class 9 Hindi Kshitij with Answers

  1. दो बैलों की कथा Class 9 MCQ
  2. ल्हासा की ओर Class 9 MCQ
  3. उपभोक्तावाद की संस्कृति Class 9 MCQ
  4. साँवले सपनों की याद Class 9 MCQ
  5. नाना साहब की पुत्री देवी मैना को भस्म कर दिया गया Class 9 MCQ
  6. प्रेमचंद के फटे जूते Class 9 MCQ
  7. मेरे बचपन के दिन Class 9 MCQ
  8. एक कुत्ता और एक मैना Class 9 MCQ
  9. साखियाँ एवं सबद Class 9 MCQ
  10. वाख Class 9 MCQ
  11. सवैये Class 9 MCQ
  12. कैदी और कोकिला Class 9 MCQ
  13. ग्राम श्री Class 9 MCQ
  14. चंद्र गहना से लौटती बेर Class 9 MCQ
  15. मेघ आए Class 9 MCQ
  16. यमराज की दिशा Class 9 MCQ
  17. बच्चे काम पर जा रहे हैं Class 9 MCQ

MCQ for Class 9 Hindi Kritika with Answers

  1. इस जल प्रलय में Class 9 MCQ
  2. मेरे संग की औरतें Class 9 MCQ
  3. रीढ़ की हड्डी Class 9 MCQ
  4. माटी वाली Class 9 MCQ
  5. किस तरह आखिरकार मैं हिंदी में आया Class 9 MCQ

MCQ for Class 9 Hindi Sparsh with Answers

  1. धूल Class 9 MCQ
  2. दुःख का अधिकार Class 9 MCQ
  3. एवरेस्ट : मेरी शिखर यात्रा Class 9 MCQ
  4. तुम कब जाओगे, अतिथि Class 9 MCQ
  5. वैज्ञानिक चेतना के वाहक : चन्द्र शेखर वेंकट रामन Class 9 MCQ
  6. कीचड़ का काव्य Class 9 MCQ
  7. धर्म की आड़ Class 9 MCQ
  8. शक्र तारे के समान Class 9 MCQ
  9. रैदास के पद Class 9 MCQ
  10. रहीम के दोहे Class 9 MCQ
  11. आदमी नामा Class 9 MCQ
  12. एक फूल की चाह Class 9 MCQ
  13. गीत–अगीत Class 9 MCQ
  14. अग्नि पथ Class 9 MCQ
  15. नए इलाके में … खुशबू रचते हैं हाथ Class 9 MCQ

MCQ for Class 9 Hindi Sanchayan with Answers

  1. गिल्लू Class 9 MCQ
  2. स्मृति Class 9 MCQ
  3. कल्लू कुम्हार की उनाकोटी Class 9 MCQ
  4. मेरा छोटा-सा निजी पुस्तकालय Class 9 MCQ
  5. हामिद खाँ Class 9 MCQ
  6. दिये जल उठे Class 9 MCQ

We hope you have found this Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 9 Hindi with Answers of Kshitij, Kritika, Sparsh, Sanchayan Bhag 1 informative and helpful in your studies. If there is anything we can do to help, CBSE Class 9 Hindi MCQs Multiple Choice Questions with Answers of क्षितिज, कृतिका, स्पर्श, संचयन भाग 1, please don’t hesitate to contact us by commenting below at any time.

error: Content is protected !!