MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Social Science, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers┬áis perfect for those who are in class 6 Civics and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible!

Panchayati Raj Class 6 MCQs Questions with Answers

Solving MCQ on Panchayati Raj Class 6 with Answers can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These Class 6 SST Civics Chapter 5 MCQ with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
Block Development Officer is the officer of:
(a) Block
(b) Village
(c) District

Answer

Answer: (a) Block


Question 2.
Panchayati Raj System was adopted in:
(a) 1990
(b) 1992
(c) 2000

Answer

Answer: (b) 1992


Question 3.
Gram Sabha is a:
(a) Body of unemployed
(b) Body of all people
(c) Body of farmers only

Answer

Answer: (b) Body of all people


Question 4.
Panch is elected from:
(a) For Whole Gram Sabha
(b) For a Whole Panchayat
(c) For a ward

Answer

Answer: (c) For a ward


Question 5.
The Gram Panchayat is elected for:
(a) 5 years
(b) 3 years
(c) 6 years

Answer

Answer: (a) 5 years


Question 6.
Each village panchayat is divided into:
(a) Groups
(b) Sections
(c) Wards

Answer

Answer: (c) Wards


Question 7.
Gram Sabha keeps control on the:
(a) Government
(b) Gram Panchayat
(c) None of the above

Answer

Answer: (b) Gram Panchayat


Question 8.
Who is the head of the Tehsil
(a) Lekhpal
(b) Mayor
(c) Tehsildar
(d) BDO

Answer

Answer: (c) Tehsildar


Question 9.
All the members of the Gram Sabha also elect a Sarpanch who is the Panchayat
(a) President
(b) Prime-Minister
(c) Minister
(d) Vice President

Answer

Answer: (a) President


Question 10.
To whom did Mohan meet at the police station to complain about what had happened with him
(a) SHO
(b) HO
(c) SI
(d) ASI

Answer

Answer: (a) SHO


Question 11.
What was the occupation of Mohan’s friends
(a) Running’s post office
(b) Running’s a clinic
(c) Running’s Chemist shop
(d) Running’s A readymade shop

Answer

Answer: (a) Running’s post office


Question 12.
District collector is also known as
(a) Landowner
(b) Superintendent
(c) District Magistrate
(d) Zamindar

Answer

Answer: (c) District Magistrate


Question 13.
The ______ that takes care of street lights, garbage collection, water supply, keeping the streets and the market clean
(a) Block
(b) Gram Panchayat
(c) Municipal Council
(d) Municipal Corporation

Answer

Answer: (d) Municipal Corporation


Question 14.
Why was Gangabai love respected
(a) For being lazy citizen
(b) For helping the poor
(c) For behaving rudely
(d) For her being active citizen

Answer

Answer: (d) For her being active citizen


Question 15.
The Gram Panchayat is elected for
(a) Four years
(b) Five years
(c) Two years
(d) Six years

Answer

Answer: (b) Five years


Question 16.
The Gram Panchayat has a Secretary who is also the Secretary of the
(a) District
(b) Gram Sabha
(c) Village
(d) Gram Block

Answer

Answer: (b) Gram Sabha


Match the following

1.

Column A Column B
1. Sarpanch (a) Panch
2. Janpad panchayat (b) Head of the Panchayat Samiti
3. Gram Sabha (c) Block level
4. Ward members (d) Approves and controls the money of the Gram Panchayats
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Sarpanch (b) Head of the Panchayat Samiti
2. Janpad panchayat (c) Block level
3. Gram Sabha (d) Approves and controls the money of the Gram Panchayats
4. Ward members (a) Panch

Fill in the blanks

1. ……………. is the executive body of the village consisting of the Sarpanch and the Panchs.

Answer

Answer: Gram Panchayat


2. The Gram Panchayat meets regularly in order to perform its ……………. efficiently and within given time
limit.

Answer

Answer: task


3. The ……………. calls the meeting of the Gram Sabha and Gram Panchayat.

Answer

Answer: secretary


4. The head of Panchayat Samiti is known as ……………. .

Answer

Answer: Sarpanch


5. The Panchayati Raj system is the ……………. tier or level of government.

Answer

Answer: first


6. At ……………. level Zila Parishad make development plans.

Answer

Answer: District


7. The people of Hardas village are facing the problem of ……………. .

Answer

Answer: water shortages


8. Secetary of the Gram Panchayat is appointed by the ……………. .

Answer

Answer: government


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 6 Civics Chapter 5 Panchayati Raj with Answers Pdf free download useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Class 6 Social Science Panchayati Raj Class 6 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

error: Content is protected !!