MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Social studies Class 9 History, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers. MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers is perfect for those who are in Class 9 History and want to get ahead of everyone else by mastering the subject skills as soon as possible!

Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Questions with Answers

Solving MCQ on Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 with Answers can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These Class 9 History Chapter 2 MCQ with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
Who were Jadidist ?
(a) They were social reformers
(b) They were Revolutionary
(c) They were Christians
(d) The were Muslim reformers within Russian Empire.

Answer

Answer: (d) The were Muslim reformers within Russian Empire.
Some Muslim reformers existed with the Russian Empire who were known as Jadidist.


Question 2.
What was the slogan of the Bolshhvik Party which brought it into power in Russia ?
(a) All powers to the Soviets
(b) All powers to the Czar
(c) All powers to the Duma
(d) All powers enjoyed by middle class

Answer

Answer: (a) All powers to the Soviets
The Bolshevik Party wanted all powers to exist between the Soviets and thus, their slogan was ‘All powers to the Soviets.


Question 3.
Who were the Kulaks?
(a) Workers of Bolshevik Party
(b) Workers of Menshevik Party
(c) Group of army leader
(d) Well-to-do peasants

Answer

Answer: (d) Well-to-do peasants
Some well-to-do peasants existed during that time and were known as Kulaks.


Question 4.
When did Russian Czar, Nicholas II resign?
(a) On March 3, 1917
(b) On Feb. 2, 1917
(c) On March 2, 1917
(d) On Feb. 4, 1917

Answer

Answer: (c) On March 2, 1917
On March 2, 1917 due to pressure for the people the Russian Czar, Nicholas II, resigned.


Question 5.
Which of the following statements are true about Marfa Vasileva?
(i) She was a brave mill worker (ii) She was a milling machine operator (iii) She single handled organised a successful strike (iv) She was a typical Russian housewife.
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iv)
(c) (i), (ii) and (iii)
(d) All are correct.

Answer

Answer: (c) (i), (ii) and (iii)
Marfa Vasiteva was a brave mill worker and a milling machine operator who single handled organised a successful strike.


Question 6.
Russia decided to withdraw from World War I because:
(i) People were demanding peace. (ii) A civil war was going on in Russia. (iii) Russia had lost lot of manpower. (iv) It was against imperialism.
(a) (i) and (iv)
(b) (i) and (iii)
(c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(d) All are not the correct reasons.

Answer

Answer: (c) All (i), (ii), (iii) and (iv)
Russia withdrew from World War I because it was demanding peace, had many casualties, was against imperialism and a civil war was taking place in Russia.


Question 7.
What was the status of Non- Russian nationalities before 1917 Russian Revolution.
(i) They had equal status (ii) They were treated as inferiors (iii) They were given equal rights (iv) They were not allowed to practise their own language and culture
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iv)
(d) (i) and (iii)

Answer

Answer: (c) (ii) and (iv)
Before 1917 Russian Revolution, the status of Non-Russian nationalities were treated as inferiors and were not allowed to practice their own language and culture.


Question 8.
What are the features of the Communist International?
(i) It was formed to promote Socialist Revolution on an international scale. (ii) It was decided the policies to be pursued and laid them down for worldwide acceptance. (iii) The section of the socialist party which were more radical and progressive organised themselves into common interest (iv) It was formally ended in 1943
(a) (i) and (iv) are correct
(b) (i) and (iv) are correct
(c) (i) and (iii) are not correct
(d) All are correct

Answer

Answer: (d) All are correct
The Communist International had all the above features. They were also called as the third International or Comintern.


Question 9.
Who started collectivisation?
(a) Lenin
(b) Czar II
(c) Stalin
(d) Rusputin

Answer

Answer: (c) Stalin
Stalin, who headed the party after the death of Lenin, introduced collectivisation.


Question 10.
Who is the author of the book ‘The History of a Soviet Collective Farm’?
(a) Fedor Belov
(b) V.Sokalov
(c) S.D. Vidyalanker
(d) R.S. Avasthi

Answer

Answer: (a) Fedor Belov
‘The History of a Soviet Collective Farm’ was written by Fedor Belor.


Question 11.
Socialist Revolutionary party of Russia was formed in:
(a) 1905
(b) 1911
(c) 1907
(d) 1900

Answer

Answer: (d) 1900
In 1900 Socialist Revolutionary Party was formed in Russia, while in other date other events took place.


Question 12.
Which of the following is not an Industrial area of Russia?
(i) St. Petersburg (ii) Moscow (iii) East London (iv) Greenland
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) Only (i)
(d) Only (b)

Answer

Answer: (b) (iii) and (iv)
St. Petersburg and Moscow were two prominent industrial areas of Russia in the 1890s.


Question 13.
Bloody Sunday incident occured in:
(a) 1905
(b) 1907
(c) 1911
(d) 1917

Answer

Answer: (a) 1905
An incident known as Bloody Sunday, started a series of events that became known as the 1905 Revolution.


Question 14.
Why was the year 1904 bad for the Russian workers ?
(a) Industrial revolution replace manual work with machines.
(b) Price rose very high, it became very difficult for workers to make their both ends meet.
(c) Price fell down, as a result there was no shortage of food.
(d) Workers had to work for long time under harsh condition.

Answer

Answer: (b) Price rose very high, it became very difficult for workers to make their both ends meet.
In the year 1904, prices rose very high, it became difficult for workers to make their both ends meet. Thus, this year was bad for the Russian workers.


Question 15.
Which of the following country was not the part of central power?
(a) Russia
(b) Turkey
(c) Germany
(d) Austria

Answer

Answer: (a) Russia
During those days Turkey, Germany and Aus’ ia were supreme powers while Russia was not a part of central power.


Question 16.
Four countries a, b, c, d are given below, identify which was not the part of Allies ?
(a) Britain
(b) France
(c) Germany
(d) Russia

Answer

Answer: (c) Germany
Britain, France and Russia joined together to be a part of Allies to fight against Germany.


Question 17.
The First World War was fought in between:
(a) 1914-1917
(b) 1914-1918
(c) 1904-1917
(d) 1914-1919

Answer

Answer: (a) 1914-1917
1914- 1917.


Question 18.
What was Duma?
(a) The elected consultative Parliament
(b) The title given to Czar
(c) The cabinet of Czar
(d) The groups Russian Revolutionary

Answer

Answer: (a) The elected consultative Parliament
During the 1905 Revolution, the Tsar allowed the creation of an elected consultative Parliament or Duma.


Question 19.
How many Russian casualties were there by 1917 ?
(a) About 10 million
(b) About 9 million
(c) About 8 million
(d) About 7 million

Answer

Answer: (d) About 7 million
By 1917 there were about 7 million Russian casualties.


Question 20.
The civil war in Russia broke out in……….and lasted till ………….
(a) 1918 – 1920
(b) 1918 – 1919
(c) 1917 – 1918
(d) 1911 – 1914

Answer

Answer: (a) 1918 – 1920
Between 1918 – 1920 a civil war broke out in Russia.


Write true (T) or false (F)

1. The radicals wanted a nation in which government was based on the majority of a country’s population.

Answer

Answer: True


2. Conservatives were not opposed to radicals and liberals.

Answer

Answer: False


3. Industrialisation brought men, women and children to factories.

Answer

Answer: True


4. Opposed to the privileges the old aristocracy firmly believed in the value of individual effort, labour and enterprise.

Answer

Answer: True


5. In France, Italy, Germany and Russia, some nationalists became revolutionaries and worked to overthrow the existing dictatorship.

Answer

Answer: False


6. Socialists were against private property, and saw it as the root of all social ills of the time.

Answer

Answer: True


7. Robert Owen, a leading French manufacturer sought to build a cooperative community called New Harmony in Indiana.

Answer

Answer: False


8. Karl Marx argued that industrial society was capitalist.

Answer

Answer: True


9. Metalworkers considered them-selves aristocrats among other workers.

Answer

Answer: True


10. In France, peasants wanted the land of the nobles to be given to them.

Answer

Answer: False


11. All political parties were illegal in Russia before 1914.

Answer

Answer: True


12. Some Russian socialists felt that the Russian peasant custom of dividing land periodically made them natural socialists.

Answer

Answer: True


13. The Socialist Revolutionary Party was formed in 1905.

Answer

Answer: False


14. Vladimir Lenin thought that in a repressive society like Tsarist Russia the party should be disciplined and should control the number and quality of its members.

Answer

Answer: True


15. The year 1904 was particularly a bad one for Russian nobles.

Answer

Answer: False


16. A procession of workers led by Falter Gapon, when reached the Winter Palace was attacked by the police and the cossacks.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column A Column B
(a) War broke out between two European alliances in A. 1916
(b) Railway lines began to breakdown by B. 25 Feb
(c) The government suspended the Duma on C. 1917
(d) Lenin returned to Russia from exile in D. 1919
(e) Formation of Comintern. E. 1914
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) War broke out between two European alliances in E. 1914
(b) Railway lines began to breakdown by A. 1916
(c) The government suspended the Duma on B. 25 Feb
(d) Lenin returned to Russia from exile in C. 1917
(e) Formation of Comintern. D. 1919

2.

Column I Column II Column III
1. Debates over Socialism (a) Democratic Workers Party A. 1850s to1880s
2. Formation of the Russian (b) Sunday B. 1917
3. The Bloody (c) 2nd March C. 24th October
4. Abdication of the Tsar (d) Petrograd on D. 1905
5. Bolshevik uprising in (e) in Russia were held in E. 1898
Answer

Answer:

Column I Column II Column III
1. Debates over Socialism (e) in Russia were held in A. 1850s to1880s
2. Formation of the Russian (a) Democratic Workers Party E. 1898
3. The Bloody (b) Sunday D. 1905
4. Abdication of the Tsar (c) 2nd March B. 1917
5. Bolshevik uprising in (d) Petrograd on C. 24th October

Fill in the blanks

1. The ……………. Party was renamed as the Russian Communist Party

Answer

Answer: Bolsheviks


2. When the Bolsheviks ordered land redistribution, the ……………. army began to break up.

Answer

Answer: Russia,


3. During 1918 and 1919, the ……………. and ……………. controlled most of the Russian Empire.

Answer

Answer: ‘Green’, ‘White’


4. In ……………., Bolshevik colonists brutally massacred local nationalists in name of defending …………….. .

Answer

Answer: Khiva, Socialism


5. Centralised planning led to ……………. growth.

Answer

Answer: Economic


6. After the death of Lenin, ……………. introduced firm emergency measures.

Answer

Answer: Stalin


7. A bad harvest of 1930-33 killed about ……………. million people.

Answer

Answer: 4


8. Many ……………. from outside the USSR participated in conference of the Peoples of the East.

Answer

Answer: Non-Russian


9. Among those the Russian Revolution inspired were many ……………. .

Answer

Answer: Indian


10. Rabindranath Tagore wrote that ‘ ……………. appears much less clean than the other European Capitals’.

Answer

Answer: Moscow


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 9 History Chapter 2 Socialism in Europe and the Russian Revolution with Answers useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Class 9 Social Studies Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

And without any delay jump to the next chapters of Class 9 History MCQs:

MCQ Questions for Class 9 SST History with Answers

  1. The French Revolution Class 9 History MCQ
  2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 History MCQ
  3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 History MCQ
  4. Forest Society and Colonialism Class 9 History MCQ
  5. Pastoralists in the Modern World History MCQ
  6. Peasants and Farmers Class 9 History MCQ
  7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 History MCQ
  8. Clothing A Social History Class 9 History MCQ
error: Content is protected !!