MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Social Science, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8┬áMarkets Around us with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers is perfect for those who are in class 7 Civics and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible!

Markets Around us Class 7 MCQs Questions with Answers

Solving MCQ on Markets Around us Class 7 with Answers can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These Class 7 Civics Chapter 8 MCQ with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
The shops that are useful as they are near our home and we can go there on any day of the week are:
(a) Neighbourhood shops
(b) Shops on weekly market
(c) None

Answer

Answer: (a) Neighbourhood shops


Question 2.
Who buys products in large quantities?
(a) Workers
(b) Retailers
(c) Wholesale traders

Answer

Answer: (c) Wholesale traders


Question 3.
A ……………. has a permanent shop.
(a) Hawker
(b) Shop owner
(c) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (b) Shop owner


Question 4.
A market that is held on a specific day of a week is:
(a) Daily market
(b) Weekly market
(c) None

Answer

Answer: (b) Weekly market


Question 5.
A hawker sells his goods at:
(a) Cheaper rates
(b) Costly rates
(c) Free of cost

Answer

Answer: (a) Cheaper rates


Question 6.
Who is traders?
(a) People between employee and consumer
(b) People between producer and consumer
(c) People between staff and employee
(d) None of these

Answer

Answer: (b) People between producer and consumer
The people in between the producer and the final consumer are the traders.


Question 7.
what is done in the wholesale markets?
(a) Goods reach here at very last
(b) Goods are very higher in price
(c) Goods first reach here
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Goods first reach here
This is where goods first reach and are then supplied to other traders.


Question 8.
what are link between producers in traders?
(a) Wholesaler
(b) Customer
(c) Retailer
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Customer
Traders are the link between producers and Customer. The wholesale trader first buys goods in large quantities.


Question 9.
what is required to do cashless shopping?
(a) Ration card
(b) Credit card
(c) Driving license
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Credit card
People in urban areas can enter markets without stepping out of their homes via the Internet. They use their credit cards to make online purchases.


Question 10.
what refers to buying and selling in large quantities?
(a) Weekly market
(b) Wholesale
(c) Mall
(d) Cineplex

Answer

Answer: (b) Wholesale
Wholesale refers to buying and selling in large quantities. Most products, including vegetables, fruits and flowers have special wholesale markets.


Question 11.
Who is a retailer?
(a) Small traders
(b) Whole sale
(c) Sales man
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Small traders
Retailers are small traders who buy goods from the wholesale trader and sell this to the consumers.


Question 12.
what do you mean by malls?
(a) Multi-storied building
(b) Wholesaler
(c) Retailers
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Multi-storied building
Malls are multi-storied air-conditioned buildings with shops on different floors.


Match the following

1.

Column I Column II
1. Shop owner (a) Enclosed shopping space
2. Online purchases (b) Not affordable by all
3. Mall (c) Permanent shop
4. Weekly market (d) Credit card or debit card
5. Branded products (e) Held on a specific day of a week
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Shop owner (c) Permanent shop
2. Online purchases (d) Credit card or debit card
3. Mall (a) Enclosed shopping space
4. Weekly market (e) Held on a specific day of a week
5. Branded products (b) Not affordable by all

Fill in the blanks

1. A ……………. market held on a specific day of the week.

Answer

Answer: weekly


2. People between the producer and the final consumer are ……………. .

Answer

Answer: traders


3. A ……………. is an enclosed shopping space.

Answer

Answer: mall


4. A ……………. does not have a permanent shop.

Answer

Answer: hawker


5. Weekly markets are advantageous as products here are ……………. .

Answer

Answer: cheaper


6. ……………. generates employment in production, distribution and sale of goods.

Answer

Answer: Marketing


7. The ……………. trader buys goods in huge quantities from the producer and then sells these goods to the retailers.

Answer

Answer: wholesale


8. ……………. is a place from where we buy many things such as clothes, food items, et(c)

Answer

Answer: Market


9. For making online purchases we use ……………. .

Answer

Answer: credit card


10. A roadside hawker sells his goods at ……………. rate.

Answer

Answer: cheaper


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around us with Answers Pdf free download useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Class 7 Social Science Markets Around us Class 7 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

error: Content is protected !!