MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Class 10 History, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers is perfect for those who are in class 10 and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible! You can practice and test your subject knowledge by solving this MCQ of Chapter 8 History Objective Questions.

Novels, Society and History Class 10 MCQs Questions with Answers

Solving Class 10 History Chapter 8 MCQ with Answers can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These MCQ on Novels, Society and History Class 10 with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
Novels bring together many:
(a) Languages
(b) People
(c) Cultures
(d) Drawings

Answer

Answer: (c) Cultures
Like the nation, the novel brings together many cultures.


Question 2.
The most exciting element of the novel was the involvement of:
(a) Men
(b) Women
(c) Both (a) and (b)
(d) Animals

Answer

Answer: (b) Women
The most exciting element of the novel was the involvement of women in the eighteenth century.


Question 3.
The novels of Jane Austen give us a glimpse of the world of women in rural society in:
(a) Early seventeenth century
(b) Early eighteenth century
(c) Early nineteenth century
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Early nineteenth century
In the early nineteenth century.


Question 4.
Pride and prejudice was written by:
(a) Charles Dicken
(b) Jane Austen
(c) Walter Scott
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Jane Austen
Jane Austen wrote Pride and Prejudice.


Question 5.
Jane Eyre was written by:
(а) Charles Dicken
(б) Jane Austen
(c) Walter Scott
(d) Charlotte Bronte

Answer

Answer: (d) Charlotte Bronte
Charlotte Bronte wrote Jane Eyre.


Question 6.
George Eliot was the pen-name of:
(a) Charles Dicken
(b) Jane Eyre
(c) Jane Austen
(d) Mary Ann Evans

Answer

Answer: (d) Mary Ann Evans
Mary Ann Evans pen-name was George Eliot.


Question 7.
Treasure Island was written in 1883 by:
(a) Charles Dicken
(b) Rudyard Kipling
(c) R.L. Stevenson
(d) Jane Austen

Answer

Answer: (c) R.L. Stevenson
R.L. Stevenson wrote Treasure Island.


Question 8.
Jungle book was written in 1894 by:
(a) Charles Dicken
(b) Rudyard Kipling
(c) R.L. Stevenson
(d) Jane Austen

Answer

Answer: (b) Rudyard Kipling
Rudyard Kipling wrote Jungle Book.


Question 9.
G.A. Henty’s historical adventure novels was for:
(a) Girls
(b) Boys
(c) Women
(d) Soldiers

Answer

Answer: (b) Boys
G.A. Henty’s historical adventure novel was for boys.


Question 10.
The novel Ramona was written by:
(a) Jane Austen
(b) G.A. Henty
(c) Helen Hunt Jackson
(d) Sarah C. Woolsey

Answer

Answer: (c) Helen Hunt Jackson
Helen Hunt Jackson wrote Ramona which was a love story about adolescent girls.


Question 11.
‘What Katy did’ was written by:
(a) Jane Austen
(b) G.A. Henty
(c) Helen Hunt Jackson
(d) Sarah C. Woolsey

Answer

Answer: (d) Sarah C. Woolsey
Sarah C. Woolsey wrote ‘What Katy Did’.


Question 12.
The pen-name of Sarah Chauncey Woolsey was:
(a) Susan Coolidge
(b) George Eliot
(c) Susan Watt
(d) Helen H. Jackson

Answer

Answer: (a) Susan Coolidge
Susan Coolidge was the pen-name of Sarah C. Woolsey.


Question 13.
Henrietta Temple was translated into Malayalam by:
(a) Chander Menon
(b) Benjamin Disraeli
(c) Ravi Verma
(d) Satyendranath Bisht

Answer

Answer: (a) Chander Menon
Chandu Menon translated Henrietta Temple into Malayalam.


Question 14.
The first modern novel in Malayalam was:
(a) Hanrietta Temple
(b) Indukush
(c) Indujana
(d) Indulekha

Answer

Answer: (d) Indulekha
Indulekha was the first modern novel in Malayalam.


Question 15.
Pariksha-Guru was written by:
(a) Chandu Menon
(b) Srinivas Das
(c) Satyendranath Bisht
(d) Ravi Varma

Answer

Answer: (b) Srinivas Das
Srinivas Das wrote Pariksha-Guru. This book cautioned young men against the dangerous influences of bad company and consequent loose morals.


Question 16.
Novel is born from print which is a:
(a) Scientific invention
(b) Modem invention
(c) Mechanical invention
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Mechanical invention
Novel was born from print which no doubt was a mechanical invention.


Question 17.
The novel first took firm root in England and:
(a) Russia
(b) USA
(c) India
(d) France

Answer

Answer: (d) France
The novel first took firm root in England and France.


Question 18.
The novel which used the private and personal form of letters to tell its story was called:
(a) Epistolary novel
(b) Classic novel
(c) Ballad
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Epistolary novel
The epistolary novel used the private and personal form of letters to tell its story.


Question 19.
The novel Pamela was written by:
(а) Henry Fielding
(b) Walter Scott
(c) Samuel Richardson
(d) Tom James

Answer

Answer: (c) Samuel Richardson
Pamela was written by Samuel Richardson which was a story through an exchange of letters between two lovers.


Question 20.
The novel Tom Jones was written by:
(а) Henry Fielding
(b) Walter Scott
(c) Samuel Richardson
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Henry Fielding
Tom Jones was written by Henry Fielding in 1749.


Question 21.
In France publishers found that they could make super profits by:
(a) Selling the novels
(b) Hiring out novels for a week
(c) Hiring out novels for a day
(d) Hiring out novels by the hour

Answer

Answer: (d) hiring out novels by the hour
In France, publishers found that they would make super profits by hiring out novels by the hour.


Question 22.
Pickwick Papers was written by:
(а) Henry Fielding
(b) Walter Scott
(c) Charles Dickens
(d) Samuel Richardson

Answer

Answer: (c) Charles Dickens
Charles Dickens wrote Pickwick Papers which was serialised in a magazine.


Question 23.
Leo Tolstoy wrote extensively on:
(a) Modern life and community
(b) Rural life and community
(c) Urban life and community
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) rural life and community
Leo Tolstoy wrote extensively on rural life and community.


Question 24.
The novel Hard Times was written by:
(а) Charles Dicken
(b) Walter Scott
(c) Samuel Richardson
(d) None of the above

Answer

Answer: (а) Charles Dicken
Hard Times was written by Charles Dickens.


Question 25.
Oliver Twist is the tale of a:
(a) A rich boy who lived in a world of fantasy
(b) Poor boy who lived in a world of petty criminals
(c) Poor orphan who lived in a world of petty criminals
(d) Middle class family who lived with his parents

Answer

Answer: (c) poor orphan who lived
in a world of petty criminals
Oliver Twist is a tale of an orphan boy who lived in the world of petty criminals.


Question 26.
Germinal a novel was written by:
(a) Emile Zola
(b) Charles Dickens
(c) Emile Scott
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Emile Zola
Emile Zola’s Germinal is the life of a young miner in France and explaining the grim condition’s of miner’s life.


Question 27.
The vast majority of readers of the novel:
(a) Lived in villages
(b) Lived in towns
(c) Lived in the city
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) lived in the city
Novels could be bought by people who could afford them. Thus the vast majority of readers of the novels lived in cities.


Question 28.
The novelist who wrote about traditional rural communities of England that were fast vanishing was:
(а) Charles Dickens
(b) Henry Scott
(c) Leo Tolstoy
(d) Thomas Hardy

Answer

Answer: (d) Thomas Hardy
Thomas Hardy. At that time the old rural culture with its independent farmers was dying out.


Question 29.
The Mayor of Casterbridge was written in:
(a) 1880
(b) 1884
(c) 1886
(d) 1888

Answer

Answer: (c) 1886
The Major of Casterbridge was written by Hardy in 1886.


Question 30.
Novels also draw from different:
(a) Styles of writing
(b) Styles of languages
(c) Styles of pictures
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Styles of languages
Novels also draw from different styles of languages.


Write true (T) or false (F)

1. The first proper modern novel was written by Srinivas Das of Delhi.

Answer

Answer: True


2. Pariksha-Guru was published in 1884.

Answer

Answer: False


3. The world of colonial modernity seems to be both brightening and irresistible to the characters.

Answer

Answer: True


4. The old world urged one to cultivate the ‘healthy habit’ of reading the newspapers.

Answer

Answer: False


5. The writings of Devaki Nandan Khatri created a novel-reading public in Marathi.

Answer

Answer: False


6. It was with the writing of Prem Chand that the Hind novel achieved excellence.

Answer

Answer: True


7. Prem Chand started writing in Hindi and then shifted to Urdu.

Answer

Answer: False


8. The novel Sewasadan deals mainly with the poor condition of women in society.

Answer

Answer: True


9. In the nineteenth century, the early Bengali novels lived in three worlds.

Answer

Answer: False


10. The first novels in Assam were written by missionaries.

Answer

Answer: True


11. The most popular historical novelist in Tamil was R. Krishnamurthy.

Answer

Answer: True


12. Chandu Menon portrayed Indulekha as a rural woman.

Answer

Answer: False


13. Madhavan, the villain of the novel Indulekha was presented in ideal colours.

Answer

Answer: False


14. The heroes and heroines in most of the novels were people who lived in the modem world.

Answer

Answer: True


15. Under colonial rule, many of the English-educated class found new Western ways of living and thinking attractive.

Answer

Answer: True


16. Within the new culture of print, novels soon became immensely popular.

Answer

Answer: True


17. Detective and mystery novels often had to be printed again and again to meet the demand of readers.

Answer

Answer: True


18. The novel also assisted in the spread of silent reading.

Answer

Answer: True


19. Reading a novel, during that time, was wastage of time.

Answer

Answer: False


20. Kathanjali started publication in 1939 and published short stories regularly.

Answer

Answer: False


21. Some parents kept novels in the lofts in their houses, out of their children’s reach.

Answer

Answer: True


22. Rokeya Hossein started a girl’s school in Calcutta.

Answer

Answer: True


23. Jane Austen wro e a satiric fantasy in English ca’iied Si itana’i Dream.

Answer

Answer: False


24. The novel Padmarag showed the need for women to reform their condition by their own actions:

Answer

Answer: True


25. In the twentieth century, Sailabala Ghosh Jay a could no write novels because her husband was against this.

Answer

Answer: False


26. Indirabai and Indulekha were written by members of the upper castes, and were primarily about upper caste characters.

Answer

Answer: True


27. Pothevi Kunjamba a writer from Kerala, wrote a novel called Saraswativijayam in 1894.

Answer

Answer: False


28. Advaila Malla Burman’s Titash Ekti Nadir Naam is an epic about the Mallas.

Answer

Answer: True


29. Vaikhom Muhammad Basheer was one of the early Muslim writers to gain wide re-known as a novelist in Hindi.

Answer

Answer: False


30. Basheer’s short novels and stories were written in the ordinary language on conversation.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-I Column-II Column-III
1. Henry Fielding’s Tom Jones was (a) serialised (A) six volumes
2. Charles Dicken’s Pickwick Papers was (b) novels were (B) young miner
3. Emile Zola’s Germinal was on the (c) life of a (C) women
4. The novels of Jane Austen give a glimers (d) issued in (D) about boys
5. G.A. Hent/s historical adventure (e) of the world of (E) in a magazine
Answer

Answer:

Column-I Column-II Column-III
1. Henry Fielding’s Tom Jones was (d) issued in (A) six volumes
2. Charles Dicken’s Pickwick Papers was (a) serialised (E) in a magazine
3. Emile Zola’s Germinal was on the (c) life of a (B) young miner
4. The novels of Jane Austen give a glimers (e) of the world of (C) women
5. G.A. Hent/s historical adventure (b) novels were (D) about boys

2.

Column-A Column-B
1. Bhudeb Mukhopadhyay (a) Chemmeen
2. Thakazhi Sivasankara Pillai (b) Rangbhoomi
3. Bankim (c) The gift of cow
4. Prem Chand (d) Anandamath
5. Godan (e) Anguriya Binimoy
Answer

Answer:

Column-A Column-B
1. Bhudeb Mukhopadhyay (e) Anguriya Binimoy
2. Thakazhi Sivasankara Pillai (a) Chemmeen
3. Bankim (d) Anandamath
4. Prem Chand (b) Rangbhoomi
5. Godan (c) The gift of cow

3.

Column-A Column-B
1. Epistolary (a) a format in which the story is published in instalments.
2. Serialised (b) a form of representation through writing, drawing, painting, etc.
3. Vernacular (c) people of noble birth and high social position
4. Satire (d) the normal literary form of language
5. Gentlemanly classes (e) written in the form of a series of letters
Answer

Answer:

Column-A Column-B
1. Epistolary (e) written in the form of a series of letters
2. Serialised (a) a format in which the story is published in instalments.
3. Vernacular (d) the normal literary form of language
4. Satire (b) a form of representation through writing, drawing, painting, etc.
5. Gentlemanly classes (c) people of noble birth and high social position

Fill in the blanks

1. ……………………… novelists did not simply popularise the domestic role of women.

Answer

Answer: Women


2. Love stories written for ……………………… girls also first became popular during that period.

Answer

Answer: adolescent


3. In the twentieth century writers like Joseph Conrad wrote novels that showed the darker side of ……………………… occupation.

Answer

Answer: colonial


4. Banabhatta’s Kadambari was written in ……………………… .

Answer

Answer: Sanskrit


5. The earliest novel in ……………………… was Baba Padmangi’s Yamuna Paryatan.

Answer

Answer: Marathi


6. Leading novelists of the ……………………… century wrote for a cause.

Answer

Answer: nineteenth


7. Novels began appearing in ……………………… Indian languages during the period of colonial rule.

Answer

Answer: south


8. The novel Indulekha was published in ……………………… .

Answer

Answer: 1889


9. Srinivas Das’s novel, published in ……………………… was titled Pariksha-Guru.

Answer

Answer: 1882


10. Pariksha-Guru reflects the inner and outer world of the newly emerging ……………………… middle classes.

Answer

Answer: middle


11. The writings of Devaki Nandan Khatri created a novel reading public in ……………………… .

Answer

Answer: Hindi


12. It was in the writing of ……………………… that the Hindi novel achieved excellence.

Answer

Answer: Prem Chand


13. In the nineteenth century, the early ……………………… novels lived in two worlds.

Answer

Answer: Bengali


14. The old merchant elite of ……………………… patronised public forms of entertainment such as Kabirlarai.

Answer

Answer: Calcutta


15. Calcutta ……………………… also helped in establishing a relationship with the past.

Answer

Answer: Novels.


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 8 Novels, Society and History with Answers useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Novels, Society and History Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

error: Content is protected !!