MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 Nationalism in India with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Class 10 History, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 Nationalism in India with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers is perfect for those who are in class 10 and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible! You can practice and test your subject knowledge by solving this MCQ of Chapter 3 History Objective Questions.

Nationalism in India Class 10 MCQs Questions with Answers

Solving Class 10 History Chapter 3 MCQ with Answers, can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These MCQ on Nationalism in India Class 10 with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
An important feature of the Civil Disobedience Movement was the:
(a) Large-scale participation of villagers.
(b) Large-scale participation of the people.
(c) Participation of the Indian merchants and industrialists.
(d) Large-scale participation of women.

Answer

Answer: (d) Large-scale participation of women.
A large-scale women participated in this movement.


Question 2.
Mahatma Gandhi declared that Swaraj would not come for a hundred years if:
(a) Sati system was not abolished
(b) Women did not participate in the movement
(c) Untouchability was not eliminated
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Untouchability was not eliminated
If untouchability was not eliminated.


Question 3.
Dr. B.R. Ambedkar, who organised the Dalits into the Depressed Classes Association:
(а) Clashed with Lord Irwin at the Second Round Table Confereru
(b Clashed with Jawaharlal Nehru at the First Round Table Conference
(c) Clashed with Mahatma Gandhi at the Second Round Table Conference
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Clashed with Mahatma Gandhi at the Second Round Table Conference
Dr. Ambedkar clashed with Mahatma Gandhi at the Second Round Table Conference.


Question 4.
Mahatma Gandhi called the ‘untouchables’:
(a) Messengers of God
(b) Local people
(c) Harijan
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Harijan
Mahatma Gandhi called the untouchables as Harijans.


Question 5.
Muhammad AliJinnah was willing to give up the demand for separate electorates:
(a) If Muslims were included in the Second Round Table Conference.
(b) If Muslims were assured reserved seats in the Central Assembly.
(c) If Muslims were assured reserved seats in the Central Assembly and representation in proportion to population in the Muslim-dominated provinces.
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) If Muslims were assured reserved seats in the Central Assembly and representation in proportion to population in the Muslim-dominated provinces.
Jinnah give up the demand for separate electorates if Muslims were assured reserved in the Central Assembly.


Question 6.
The image of Bharat Mata was first created by:
(a) Abanindranath Tagore
(b) Rabindranath Tagore
(c) Bankim Chandra Chattopadhyay
(d) Jawaharlal Nehru

Answer

Answer: (c) Bankim Chandra Chattopadhyay
It was created by Bankim Chandra Chattopadhyay.


Question 7.
‘Vazide Matram’ a hymn to the motherland was written by:
(а) Abanindranath Tagore
(b) Rabindranath Tagore
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer

Answer: (d) Bankim Chandra
Chattopadhyay
It was written by Bankim Cha dra Chattopadhyay.


Question 8.
The sense of collective belongings came partly through the experience of:
(а) Different struggles
(b) Fixed struggle
(c) United struggles
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) United struggles
It came through united struggles.


Question 9.
In late nineteenth-century India, nationalists began recording folk tales sung by poets and they turned to villages to gather:
(a) Folk songs and legends
(b) Pictures and legends
(c) Folk songs
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Folk songs and legends
It was about folk songs and legends.


Question 10.
In Madras, a massive four volume collection of Tamil folk tales was published by:
(a) Natesa Sastri
(b) Natesa Verma
(c) Natesa Sharma
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Natesa Sastri
It was Natesa Sastri.


Question 11.
A tricolour flag, designed in Bengal had eight lotuses representing eight provinces of British India, and a crescent moon
(a) Representing rich and poor
(b) Merchants and peasants
(c) India and British
(d) Hindus and Muslims

Answer

Answer: (d) Hindus and Muslims
The crescent moon representing Hindus and Muslims.


Question 12.
In 1921, the Swaraj flag was designed by:
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Motilal Nehru
(d) Rabindranath Tagore

Answer

Answer: (a) Mahatma Gandhi
It was designed by Mahatma Gandhi.


Question 13.
Indians began looking into the past to discover:
(а) The history of Indian rulers
(b) The vedas
(c) India’s past geography
(d) India’s great achievements.

Answer

Answer: (d) India’s great achievements.
They were looking for India’s great achievements.


Question 14.
According to the census of 1921:
(a) 10 to 11 million people perished as a result of famines and the epidemic.
(b) 11 to 12 million people perished as a result of famines and the epidemic.
(c) 12 to 13 million people perished as a result of famines and the epidemic.
(d) none of the above.

Answer

Answer: (c) 12 to 13 million people perished as a result of famines and the epidemic.
According to the census of 1921 about 12 to 13 million people perished as a result of famines and the epidemic.


Question 15.
In 1917, Mahatma Gandhi organised a satyagraha to support the peasants of:
(а) Champaran in Bihar
(b) Kheda district of Gujarat
(c) Ahmedabad
(d) none of the above.

Answer

Answer: (b) Kheda district of Gujarat
It was for peasants of Kheda district of Gujarat.


Question 16.
The Khilafat Movement was started:
(a) To protest against the Jallianwala Bagh incident
(b) To gain Puma Swaraj
(c) To protest against the Rowlatt Act
(d) To protest against the harsh treaty imposed on Turkey.

Answer

Answer: (d) To protest against the harsh treaty imposed on Turkey.
To protest against the harsh treaty imposed on Turkey.


Question 17.
A famous book of Mahatma Gandhi was:
(a) Anandamath
(b) The Folklore of Southern India
(c) Discovery of India
(d) Hind Swaraj

Answer

Answer: (d) Hind Swaraj
Hind Swaraj


Question 18.
For plantation workers in Assam:
(a) Freedom meant a part of the share.
(b) Freedom meant being paid.
(c) Freedom meant the right to move freely and do whatever they wanted.
(d) Freedom meant the right to move freely in and out of the confirmed place in which they were enclosed.

Answer

Answer: (d) Freedom meant the right to move freely in and out of the confirmed place in which they were enclosed.
For plantation workers in Assam freedom meant the right to move freely. They were not allowed to go out of the area by the Britishers.


Question 19.
At Chauri Chaura in Gorakhpur, a peaceful demonstration in a bazaar turned into a:
(a) Violent clash with the Britishers
(b) Violent clash among themselves
(c) Violent clash with the police
(d) None of the above.

Answer

Answer: (c) Violent clash with the police.
It turned out into a violent clash between the police and the people.


Question 20.
Agricultural prices began to fall from 1926 and:
(a) Collapsed after 1927
(b) Collapsed after 1928
(c) Collapsed after 1929
(d) Collapsed after 1930

Answer

Answer: (d) Collapsed after 1930
The prices collapsed after 1930.


Question 21.
Mahatma Gandhi found in salt a powerful symbol that could:
(а) Separate the nation
(b) Separate the rich and the poor
(c) Separate the Hindus and Muslims
(d) Unite the nation.

Answer

Answer: (d) Unite the nation.
Mahatma Gandhi that breaked theSalt Law would unite the nation.


Question 22.
Abdul Ghaffar Khan, a devout disciple of Mahatma Gandhi, was arrested in:
(a) March 1930
(b) April 1930
(c) May 1930
(d) June 1930

Answer

Answer: (b) April 1930
He was arrested on April, 1930.


Question 23.
In 1928, the Hindustan Socialist Republican Army was founded at a meeting in:
(a) Eden Garden in Kolkatta
(b) Wankhede Stadium in Mumbai
(c) Ferozeshah Kotla ground in Delhi
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) Ferozeshah Kotla ground in Delhi.
It was formed in Ferozeshah Kotla ground in Delhi.


Question 24.
During the First World War, Indian merchants and industrialists had made:
(a) less profit and became weak
(b) profit for the Britishers
(c) loss for the Britishers
(d) huge profits and became powerful

Answer

Answer: (d) huge profits and became powerful.
They had made huge profits and became powerful because during the war this item were in great demand.


Question 25.
At the Lahore Session, Congress adopted the demand for:
(а) Swaraj
(b) Purna Swaraj
(c) either (a) or (b)
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) Purna Swaraj
The Congress domended Purna Swaraj.


Write true (T) or false (F)

1. Mahatma Gandhiji wanted a non-violent civil disobedience against unjust laws, which started with a hartal on 8 April.

Answer

Answer: False


2. On 10 April, the police fired upon a peaceful procession in Lucknow.

Answer

Answer: False


3. The infamous Jallianwalla Bagh incident took place on 13 April.

Answer

Answer: True


4. The First World War ended with the defeat of Ottoman Turkey.

Answer

Answer: True


5. The Non-cooperation programme was adopted finally at the Congress session at Nagpur in January 1920.

Answer

Answer: False


6. The Non-cooperation Khilafat Movement began in January 1921

Answer

Answer: True


7. The import of foreign cloth halved between 1921 and 1922, its value dropping from 102 crore to Rs. 57 crore.

Answer

Answer: True


8. Khadi cloth was less expensive than mass-produced mill cloth.

Answer

Answer: False


9. In Awadh, peasants were led by Baba Ramchandra-a sanyasi who had earlier been to Fiji as an indentured labourer.

Answer

Answer: True


10. In most countries the making of the new national identity was a short process.

Answer

Answer: False


11. The Congress under Mahatma Gandhi tried to forge all groups together within one movement

Answer

Answer: True


12. According to the census of 1921, 14 to 15 million people perished as a result of famines and epidemic.

Answer

Answer: False


13. Mahatma Gandhi returned to India in January 1915.

Answer

Answer: True


14. In South Africa, Mahatma Gandhi successfully fought the racist regime with a novel method of mass agitation, which he called ahimsa.

Answer

Answer: False


15. In 1917, Mahatma Gandhi travelled to Champaran in Bihar to inspire the peasants to struggle against the oppressive indigo system.

Answer

Answer: False


16. In 1918, Mahatma Gandhi went to Allahabad to organise Satyagraha movement amongst cotton mill workers.

Answer

Answer: True


17. In 1920, Gandhiji decided to launch a nationwide Satyagraha against the proposed Rowlatt Act.

Answer

Answer: False


18. Satyagraha is not physical force but pure soul force.

Answer

Answer: True


19. In 1918, Gandhiji went to Ahmedabad to organise a Satyagraha movement amongst cotton mill workers.

Answer

Answer: True


20. C.R. Das and Motilal Nehru formed the Swaraj Party within the Congress to argue for a return to council politics.

Answer

Answer: True


21. The Simon Commission arrived in India in 1927 and was greeted with the slogan ‘Go back Simon’.

Answer

Answer: False


22. In December 1929, the Lahore Congress formalised the demand of ‘Purna Swaraj’ in India.

Answer

Answer: True


23. It was declared that 26 January 1940, would be celebrated as the Independence Day.

Answer

Answer: False


24. Abdul Ghaffar Khan was a devout disciple of Mahatma Gandhi.

Answer

Answer: True


25. By 1934, the Civil Disobedience Movement lost its momentum.

Answer

Answer: True


26. The industrial working classes did not participate in the Civil Disobedience Movement in large numbers, except in the Surat region.

Answer

Answer: False


27. An important feature of the Civil Disobedience Movement was the large- scale participation of women.

Answer

Answer: True


28. Dr. B.R. Ambedkar organised the Dalits into the Depressed Classes Association in 1930.

Answer

Answer: True


29. Another means of creating a feeling of nationalism was through reinterpretation of history.

Answer

Answer: True


30. Peasants had to do begar and work at landlord’s farms without any payment.

Answer

Answer: True


31. In June 1920, Jawaharlal Nehru began going around the villages in Surat, talking to the villagers, and trying to understand their grievances.

Answer

Answer: False


32. By October, the Oudh Kisan Sabha was set up headed by Jawaharlal Nehru, Baba Ramchandra and a few others.

Answer

Answer: True


33. On 6 January, 1921, the police in United Provinces fired at peasants near Rae Bareli.

Answer

Answer: True


34. Tribal peasants never interpreted the message of Mahatma Gandhi.

Answer

Answer: False


35. In Andhra Pradesh, the villagers considered Alluri Sitaram Raju as an incarnation of God.

Answer

Answer: True


36. Raju was captured by the Britishers and executed in 1925.

Answer

Answer: False


37. Under the Inland Emigration Act of 1859, plantation workers were permitted to leave the tea gardens without permission.

Answer

Answer: False


38. When the tribals chanted Gandhiji’s name and raised slogans demanding ‘Swatantra Bharat’ they were also emotionally relating to an all-India agitation.

Answer

Answer: True


39. At Chauri Chaura in Gorakhpur, a peaceful demonstration in a bazaar turned into a violent clash with the police.

Answer

Answer: True


Match the following

1.

Column-A Column-B
(a) Mahatma Gandhi returned to India 1. 1922
(b) Mahatma Gandhi travelled to Champaran 2. 1930
(c) Mahatma Gandhi visited Ahmedabad in 3. 1934
(d) A Khilafat Committee was formed in Bombay in 4. 1931
(e) The Non-Cooperation-Khilafat Movement began in 5. 1932
(f) The incident in Chauri Chaura occurred in 6. 1921
(g) Abdul Ghaffar Khan was arrested in 7. 1919
(h) The Civil Disobedience Movement lost in momentum in 8. 1918
(i) The Second Round Table Conference took place in 9. 1916
(j) The Civil Disobedience was re-launched in 10. 1915
Answer

Answer:

Column-A Column-B
(a) Mahatma Gandhi returned to India 10. 1915
(b) Mahatma Gandhi travelled to Champaran 9. 1916
(c) Mahatma Gandhi visited Ahmedabad in 8. 1918
(d) A Khilafat Committee was formed in Bombay in 7. 1919
(e) The Non-Cooperation-Khilafat Movement began in 6. 1921
(f) The incident in Chauri Chaura occurred in 1. 1922
(g) Abdul Ghaffar Khan was arrested in 2. 1930
(h) The Civil Disobedience Movement lost in momentum in 4. 1931
(i) The Second Round Table Conference took place in 5. 1932
(j) The Civil Disobedience was re-launched in 3. 1934

2.

Column-A Column-B
(a) Forced recruitment 1. A hymn to the motherland
(b) Boycott 2. A form of demonstration
(c) Picket 3. Labour without any payment
(d) Begar 4. A form of protest forbidding people to participate and buy things
(e) ‘Vande Matram’ 5. Forcing people to join the army
Answer

Answer:

Column-A Column-B
(a) Forced recruitment 5. Forcing people to join the army
(b) Boycott 4. A form of protest forbidding people to participate and buy things
(c) Picket 2. A form of demonstration
(d) Begar 3. Labour without any payment
(e) ‘Vande Matram’ 1. A hymn to the motherland

3.

Column-A Column-B
A. Jallianwalla Bagh incident 1. 1931
B. Withdrawal of the Non-Cooperation Movement 2. 1932
C. Arrival of Simon Commission 3. 1922
D. Gandhi-Irwin Pact 4. 1919
E. Poona Pact 5. 1928
Answer

Answer:

Column-A Column-B
A. Jallianwalla Bagh incident 4. 1919
B. Withdrawal of the Non-Cooperation Movement 3. 1922
C. Arrival of Simon Commission 5. 1928
D. Gandhi-Irwin Pact 1. 1931
E. Poona Pact 2. 1932

4.

Column-I Column-II Column-III
1. Distressed Up peasants (a) Non-cooperation movement (A) 1918-19
2. Gandhian hartal (b) arrested in (B) 1919
3. Non-cooperation and (c) demand for ‘Purna Swaraj’ (C) 1921
4. Gandhiji withdraws (d) Depressed Classes Association (D) 1922
5. Alluri Sitaram Raju (e) Civil Disobedience Movement (E) 1924
6. Congress adopts the (f) Khilafat movement launched (F) 1929
7. Ambedkar established (g) against Rowlatt Act (G) 1930
8. Gandhiji breaks (h) organised by Baba Ramchandra (H) 1930
9. Gandhiji ends (i) re-launched (I) 1932
10. Civil Disobedience (j) salt law at Dandi (J) 1931
Answer

Answer:

Column-I Column-II Column-III
1. Distressed Up peasants (h) organised by Baba Ramchandra (A) 1918-19
2. Gandhian hartal (g) against Rowlatt Act (B) 1919
3. Non-cooperation and (f) Khilafat movement launched (C) 1921
4. Gandhiji withdraws (a) Non-cooperation movement (D) 1922
5. Alluri Sitaram Raju (b) arrested in (E) 1924
6. Congress adopts the (c) demand for ‘Purna Swaraj’ (F) 1929
7. Ambedkar established (d) Depressed Classes Association (G) 1930
8. Gandhiji breaks (j) salt law at Dandi (H) 1930
9. Gandhiji ends (e) Civil Disobedience Movement (J) 1931
10. Civil Disobedience (i) re-launched (I) 1932

Fill in the blanks

1. The name of the ……………………… was being invoked to sanction all action and aspiration,

Answer

Answer: Mahatma


2. On January 6, 1921, the police in United Provinces fired at peasants near ……………………… .

Answer

Answer: Rai Bareli


3. The ……………………… rebels attacked police stations, attempted to kill British officials and carried on guerilla warfare for achieving swaraj.

Answer

Answer: Gudem


4. ………………………, announced in October 1929, a vague offer of‘dominion status’ for India in an unspecified future.

Answer

Answer: Lord Irwin


5. The ……………………… within the Congress led by Jawaharlal Nehru and Subhash Chandra Bose, became more assertive.

Answer

Answer: Radicals


6. Mahatma Gandhi found in ……………………… a powerful symbol that could unite the nation.

Answer

Answer: Salt


7. The ……………………… peasants became enthusiastic supporters of the Civil Disobedience Movement.

Answer

Answer: Rich


8. Many nationalists thought that the struggle against the British could not be won through ……………………… .

Answer

Answer: Non-violence


9. ……………………… is the inalienable right of mankind.

Answer

Answer: Revolution


10. ……………………… is the imprescriptible birth right of all.

Answer

Answer: Freedom


11. The ……………………… is the real sustainer of society.

Answer

Answer: Labourer


12. Gandhiji in 1919 decided to launch a nationwide ……………………… against the Rowlatt Act.

Answer

Answer: Satyagraha


13. On 10 April, the police in ……………………… fired upon a peaceful procession.

Answer

Answer: Amritsar


14. Though the Rowlatt Satyagraha had been a widespread movement, it was still limited mostly to ……………………… and ……………………… .

Answer

Answer: Cities towns


15. A ……………………… Committee was found in Bombay in March 1919.

Answer

Answer: Khilafat


16. In 1920, Gandhiji and ……………………… toured extensively, mobilising popular support for the movement.

Answer

Answer: Shaukat Ali


17. At the Congress session at ……………………… in December 1920, a compromise was worked out and the Non-cooperation programme was launched.

Answer

Answer: Nagpur


18. ……………………… cloth was seen as the symbol of western economic and cultural domination.

Answer

Answer: Foreign



19. ……………………… cloth was more expensive than mass-produced mill cloth.

Answer

Answer: Khadi


20. In ………………………, peasants were led by Baba Ramchandra-a sanyasi who had earlier been to Fiji as an indentured labour.

Answer

Answer: Awadh


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 3 Nationalism in India with Answers Pdf free download useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Nationalism in India Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

error: Content is protected !!