MCQ Questions for Class 10 History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Class 10 History, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers is perfect for those who are in class 10 and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible! You can practice and test your subject knowledge by solving this MCQ of Chapter 1 History Objective Questions.

The Rise of Nationalism in Europe Class 10 MCQs Questions with Answers

Solving Class 10 History Chapter 1 MCQ with Answers, can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These MCQ on The Rise of Nationalism in Europe with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
Jacob and Wilhelm the two brothers who developed an interest in collecting old folktales were called :
(a) Bonn brothers
(b) Grimm brothers
(c) Twin brothers
(d) Trinn brothers

Answer

Answer: (b) Grimm brothers
They were called Grimm brothers


Question 2.
Awareness of women’s rights and interests based on the belief of the social, economic and political equality of the genders refers to:
(а) Suffrage
(b) feminist
(c) womanish
(d) Chartism

Answer

Answer: (b) feminist
It is called feminist.


Question 3.
The Habsburg rulers granted more autonomy to the Hungarians in the year:
(a) 1667
(b) 1867
(c) 1567
(d) 1777

Answer

Answer: (b) 1867
In the year 1867.


Question 4.
System of ideas reflecting a particular social and political vision refers to:
(a) Sociology
(b) Ideology
(c) democracy
(d) Philosophy

Answer

Answer: (b) Ideology
It is called Ideology.


Question 5.
In January 1871, the Prussian king who was proclaimed German Emperor in a ceremony held at Versailles was:
(a) William II
(b) William I
(c) Napoleon
(d) Otto von Bismark

Answer

Answer: (b) William I
It was William I.


Question 6.
Like Germany, an another country which had a long history of political fragmentation was:
(a) Prussia
(b) Italy
(c) Russia
(d) Denmark

Answer

Answer: (b) Italy
It was Italy.


Question 7.
The Chief Minister who led the movement to unify the regions of Italy was:
(a) Victor Emmanuel II
(b) William II
(c) Giuseppe
(d) Cavour

Answer

Answer: (d) Cavour
He was Cavour.


Question 8.
The most celebrated Italian freedom fighter was :
(a) Count Cavour
(b) Napoleon
(c) Garibaldi
(d) Mazzini

Answer

Answer: (c) Garibaldi
He was Garibaldi.


Question 9.
The symbol of ‘sword’ signifies:
(a) Heroism
(b) Being freed
(c) Willingness to make peace
(d) Readiness to fight

Answer

Answer: (d) Readiness to fight
It signifies readiness to fight.


Question 10.
The most serious source of nationalist tension in Europe after 1871 was in the area called known as:
(a) Balkans
(b) Slovenia
(c) Serbia
(d) Croatia

Answer

Answer: (a) Balkans
It was in the Balkans.


Question 11.
Nationalism, aligned with imperialism, led Europe to disaster in:
(a) 1714
(b) 1614
(c) 1914
(d) 1814

Answer

Answer: (c) 1914
It led to disaster of Europe in 1914.


Question 12.
The female figure that represents the Republic of France was of:
(a) Germania
(b) Claudia
(c) Marianne
(d) Helen

Answer

Answer: (c) Marianne
It was of Marianne.


Question 13.
The female that became the allegory of the German nation was:
(а) Germania
(b) Claudia
(c) Marianne
(d) Helen

Answer

Answer: (а) Germania
It was of Germania.


Question 14.
A vision of a society that is so ideal that it is unlikely to actually exist refers to:
(a) Absolutist
(b) Utopian
(c) Suffrage
(d) Plebiscite

Answer

Answer: (b) Utopian
It refers to Utopian.


Question 15.
Serb nationalism gathered force in the Habsburg and Ottoman Empires in the year:
(a) 1705
(b) 1805
(c) 1605
(d) 1905

Answer

Answer: (d) 1905
It took place in the year 1905.


Question 16.
Who was Frederic Sorrieu?
(а) A German artist
(b) A French artist
(c) A Dutch artist
(d) A British artist

Answer

Answer: (b) A French artist
Frederic Sorrieu was a French artist.


Question 17.
The French revolution took place in the year:
(a) 1589
(b) 1689
(c) 1789
(d) 1889

Answer

Answer: (c) 1789
This took place in 1789.


Question 18.
The French armies moved into Holland in the year:
(a) 1590
(b) 1690
(c) 1790
(d) 1890

Answer

Answer: (c) 1790
This occured in the year 1790.


Question 19.
The Rays of the rising sun means:
(a) beginning of a new year
(b) beginning of a new period
(c) beginning of a new regime
(d) beginning of a new era

Answer

Answer: (d) beginning of a new era
The Rays of the rising sun means beginning of a new era.


Question 20.
Who said when France sneezes, the rest of Europe catches cold?
(a) Metternich
(b) Karol Kurpinski
(c) Karl Kaspar Fritz
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Metternich
It was Mettemich who said these words. This emphasized the importance of France at this time.


Question 21.
When did the First World War take place?
(a) 1714
(b) 1814
(c) 1914
(d) 1614

Answer

Answer: (c) 1914
It started in 1914.


Question 22.
Count Cavour was the Prime Minister of:
(a) Greece
(b) Rome
(c) Italy
(d) Sardinia

Answer

Answer: (d) Sardinia
He was the Prime Minister of Sardinia.


Question 23.
Which treaty recognised Greece as an independent nation?
(а) Treaty of seores
(b) Treaty of Constantinople
(c) Treaty of Versailles
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Treaty of Constantinople
The Treaty of Constantinople (1832) recognized the indepen-dence of Greece.


Question 24.
The Polish writer who coined the term ‘Young Poland’ for the first time was :
(а) Arthur Gorski
(b) Count Cavour
(c) Mazzini
(d) Napoleon

Answer

Answer: (а) Arthur Gorski
He was Arthur Gorski.


Question 25.
Which German philosopher claimed that true German culture was to be discovered among the German people?
(a) Johann Gottfried
(b) Mazzini
(c) Count Cavour
(d)Napoleon

Answer

Answer: (a) Johann Gottfried
He was Johann Gottfried


Write true (T) or false (F)

1. After the defeat of Napoleon in 1820, European governments were driven by a spirit of conservatism.

Answer

Answer: False


2. The first upheaval took place in France in July 1830.

Answer

Answer: True


3. The Treaty of Constantinople of 1832 did not recognise Greece as an independent nation.

Answer

Answer: False


4. The Habsburg rulers granted more autonomy to the Hungarians in 1867.

Answer

Answer: True


5. After 1850, nationalism in Europe moved away from its association with democracy and revolution.

Answer

Answer: False


6. In January 1871, the Prussian king, William I, was proclaimed German Emperor in a ceremony held at Versailles.

Answer

Answer: True


7. Italy like Germany also had a long history of political fragmentation.

Answer

Answer: True


8. Frederic Sorrieu prepared a series of four prints visualising his dream of a world made up of ‘democratic and social Republics’.

Answer

Answer: True


9. Plebiscite means an indirect vote by which people of a region are asked to accept or reject a proposal.

Answer

Answer: False


10. France was a full-fledged territorial state in 1789 under the rule of an absolute monarch.

Answer

Answer: True


11. Be citoyen refers to the citizen.

Answer

Answer: True


12. The Civil Code of 1804 is also known as the Sorrieu Code.

Answer

Answer: False


13. In Galicia, the aristocracy spoke Polish.

Answer

Answer: True


14. Suffrage means the right to join any party.

Answer

Answer: False


15. In 1834, a customs union was formed at the initiative of Prussia and joined by most of the German states.

Answer

Answer: True


16. Cavour who led the movement to unify the regions of Italy was neither a revolutionary nor a democrat.

Answer

Answer: True


17. In 1871, Victor Emmanuel was proclaimed King of united Italy.

Answer

Answer: False


18. The most celebrated of Italian freedom fighters is Giuseppe Garibaldi.

Answer

Answer: True


19. The Scottish Highlanders were allowed to speak their Gaelic language.

Answer

Answer: False


20. Ethnic relates to a common racial, tribal, or cultural origin or background that a community identifies with.

Answer

Answer: True


21. In visual representations, Germania wears a crown of oak leaves, as the German oak stands for victory.

Answer

Answer: False


22. Marianne images were marked on coins and stamps.

Answer

Answer: True


23. Giuseppe Mazzini was sent to exile in 1831 for attempting a revolution in Liguria.

Answer

Answer: True


24. The English poet, Lord Byron died of fever in 1825.

Answer

Answer: False


25. Jacob and Wilhelm Grimm were born in the German city of Hanau in 1785 and 1786 respectively.

Answer

Answer: True


26. The 1830s were years of great economic hardships in Europe.

Answer

Answer: True


27. Louise Otto-Peters was a political activist who founded a men’s journal.

Answer

Answer: False


28. Feminist refers to awareness of women’s rights and interests.

Answer

Answer: True


29. Ideology refers to a system of ideas reflecting a particular social and political vision.

Answer

Answer: True


30. During the middle of the nineteenth century, Italy was divided into eight states.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-A Column-B
(a) Nation 1. Tricolour
(b) Plebiscite 2. 1797
(c) Absolutist 3. 1859-1870
(d) French Flag 4. 1866-1871
(e) Napoleon invades Italy 5. 1814-1815
(f) Unification of Italy 6. Right to vote
(g) Unification of Germany 7. 1832
(h) Fall of Napoleon 8. Monarchical
(i) Suffrage 9. Direct vote
(j) Treaty of Constantinople 10. State
Answer

Answer:

Column-A Column-B
(a) Nation 10. State.
(b) Plebiscite 9. Direct vote
(c) Absolutist 8. Monarchical
(d) French Flag 1. Tricolour
(e) Napoleon invades Italy 2. 1797
(f) Unification of Italy 3. 1859-1870
(g) Unification of Germany 4. 1866-1871
(h) Fall of Napoleon 5. 1814-1815
(i) Suffrage 6. Right to vote
(j) Treaty of Constantinople 7. 1832

2.

Column-A Column-B
1. Conservatism (a) A common racial or background a community identifies.
2. Feminist (b) An abstract idea expressed through a person or thing.
3. Ideology (c) Awareness of women’s rights
4. Ethnic (d) System of ideas reflecting a particular social and political vision
5. Allegory (e) A political philosophy
6. Broken chains (f) Readiness to fight
7. Sword (g) Heroism
8. Crown of oak leaves (h) Beginning of a new era
9. Rays of the rising sun (i) Willingness to make peace
10. Olive branch around the sword (j) Being freed
Answer

Answer:

Column-A Column-B
1. Conservatism (e) A political philosophy
2. Feminist (c) Awareness of women’s rights
3. Ideology (d) System of ideas reflecting a particular social and political vision.
4. Ethnic (a) A common racial or background a community identifies.
5. Allegory (b) An abstract idea expressed through a person or thing.
6. Broken chains (j) Being freed
7. Sword (f) Readiness to fight
8. Crown of oak leaves (g) Heroism
9. Rays of the rising sun (h) Beginning of a new era
10. Olive branch around the sword (i) Willingness to make peace

3.

Column-I Column-II Column-III
1. Napoleon invades Italy (a) an independent nation (A) 1832
2. Fall of Napoleon (b) Napoleon (B) 1815
3. Greek struggle (c) of Italy (C) 1797
4. Unification (d) of Germany (D) 1814-1815
5. Unification (e) for independence (E) 1866-1871
6. Defeat of (f) the Vienna Peace (F) 1859-1870
7. Treaty of Constantinople recognised Greece as (g) Napoleonic wars (G) 1821
Answer

Answer:

Column-I Column-II Column-III
1. Napoleon invades Italy (g) Napoleonic wars (C) 1797
2. Fall of Napoleon (f) the Vienna Peace (D) 1814-1815
3. Greek struggle (e) for independence (G) 1821
4. Unification (d) of Germany (E) 1866-1871
5. Unification (c) of Italy (F) 1859-1870
6. Defeat of (b) Napoleon (B) 1815
7. Treaty of Constantinople recognised Greece as (a) an independent nation (A) 1832

Fill in the blanks

1. The growth of revolutionary nationalism in Europe sparked off a struggle for independence amongst the ……………….. which began in 1821. (Romans/Greeks)

Answer

Answer: Greeks


2. The Treaty of Constantinople of 1832 recognised ……………………. as an independent nation. (France/Greece)

Answer

Answer: Greece


3. The 1830s were years of great economic hardship in ……………………….. (Russia/Europe)

Answer

Answer: Europe


4. On 18 May 1848, 831 elected representatives marched in a festive procession to take their places in the Frankfurt parliament convened in the Church of ……………………. (St. Paul/St.Thomas)

Answer

Answer: St. Paul


5. The Habsburg rulers granted more autonomy to the ……………………… in 1867. (Greeks/Hungarians)

Answer

Answer: Hungarians


6. ………………….. was a country deeply divided between Catholics and Protestants. (Prussia/Ireland)

Answer

Answer: Prussia


7. In 1867, ………………… led an army of volunteers to Rome to fight the last obstacle to the unification of Italy. (Garibaldi/Napoleon)

Answer

Answer: Garibaldi


8. In history, absolutist refers to a form of ………………………….. government. (Monarchical/Democratic)

Answer

Answer: Monarchical


9. Plebiscite refers to ………………………. vote by which all the people of a region are asked to accept or reject a proposal. (Direct/Indirect)

Answer

Answer: Direct


10. The first clear expression of nationalism came with the French Revolution in …………………….. (1789/1779)

Answer

Answer: 1789


11. The Civil Code of 1804 is also known as the ………………………. Code. (Napoleonic/Mazzinic)

Answer

Answer: Napoleonic


12. Suffrage refers to the right to ……………………. (Freedom/Vote)

Answer

Answer: Vote


13. Following the defeat of Napoleon in 1815, …………………… governments were driven by a spirit of conservatism. (African/European)

Answer

Answer: European


14. Conservative regimes set up in 1815 were ……………………….. (Autocratic/Democratic)

Answer

Answer: Democratic


15. The Italian revolutionary Giuseppe Mazzini was born in ……………………., in 1807. (Bonn/Genoa)

Answer

Answer: Genoa


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 10 History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe with Answers useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE The Rise of Nationalism in Europe Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

error: Content is protected !!