MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 1 Power Sharing with Answers

If you’re looking for a way to enhance your Class 10 Civics, then look no further than the NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 1 Power Sharing with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers is perfect for those who are in class 10 and want to get ahead of everyone else by mastering their subject skills as soon as possible! You can practice and test your subject knowledge by solving this MCQ of Chapter 1 Civics Objective Questions.

Power Sharing Class 10 MCQs Questions with Answers

Solving Class 10 SST Civics Chapter 1 MCQ with Answers, can be of great help to students as they will be aware of all the concepts. These MCQ on Power Sharing Class 10 with Answers pave for a quick revision, thereby helping you learn more about this subject.

Question 1.
Tyranny of the majority is not just oppressive for the minority; it often brings ruin to:
(a) The minority as well
(b) The country as well
(c) Majority as well
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Majority as well
Tyranny brings ruin to the majority as well.


Question 2.
Power sharing is good because it helps to:
(a) Increase the possibility of conflict between social groups
(b) Reduce the possibility of conflict between social groups
(c) Share the powers between the social groups
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Reduce the possibility of conflict between social groups
Power sharing helps to reduce the possibility of conflict between social groups.


Question 3.
A legitimate government is one where citizens:
(a) Through participation, acquire a stake in the system
(b) Through roles, acquire a stake in the system
(c) Without participation, acquire a stake in the system
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Through participation, acquire a stake in the system
A legitimate government is one where citizens through participation, acquire a stake in the system.


Question 4.
One basic principle of democracy is that people:
(a) Can enjoy all the powers
(b) Can not enjoy all the powers
(c) Are the source of all political power
(d) Are not the source of all political power

Answer

Answer: (c) Are the source of all political power
In democracy, people are the source of all political power.


Question 5.
In a good democratic government:
(a) Due respect is not given to diverse groups
(b) Due respect is given to ministers only
(c) Due respect is given to diverse groups and views
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Due respect is given to diverse groups and views
In a good democratic government due respect is given to diverse groups and views.


Question 6.
In a democracy political power should be distributed among:
(а) As many ministers as possible
(b) As many citizens as possible
(c) As many women as possible
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) As many citizens as possible
In a democracy, political power should be distributed among as many citizens as possible.


Question 7.
Judges can cheek the functioning of laws made by the:
(a) Judiciary
(b) Executive
(c) Legislature
(d) All the above

Answer

Answer: (c) Legislature
Judges can check the functioning of laws made by the legislature.


Question 8.
A general government for the entire country is called:
(a) General government
(b) Central government
(c) State.government
(d) Federal government

Answer

Answer: (d) Federal government
A general government for the entire country is called federal government.


Question 9.
The governments at the provincial jor regional level, in India, are called:
(а) Zila parishad
(b) Gram parishad
(c) Central government
(d) State government

Answer

Answer: (d) State government
In India governments at the provincial or regional level is called state government.


Question 10.
‘Community government’ exists in:
(a) Sri Lanka
(b) Germany
(c) USA
(d) Belgium

Answer

Answer: (d) Belgium
‘Community government’ is the third government that exists in Belgium.


Question 11.
In a democracy, the citizens must have freedom:
(а) To choose their rights
(b) To choose among various contenders for power
(c) Not to vote
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) To choose among various contenders for power
In a democracy, the citizens must have freedom to choose among various contenders for power.


Question 12.
Power is shared among different political parties that represent :
(a) Different candidates
(b) Same ideologies
(c) Different ideologies and social groups
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Different ideologies and social groups
Power is shared among different political parties that represent different ideologies and social groups.


Question 13.
The government of Ontario State in Canada has agreed to a land claim settlement with the:
(a) Buddhists
(b) Social groups
(c) Aboriginal community
(d) Minority community

Answer

Answer: (c) Aboriginal community
The government of Ontario State has agreed with the aboriginal community.


Question 14.
The Bombay high count ordered the Maharashtra state government to immediately take action and improve living conditions for the
(а) 3000-odd women at seven women’s homes in Mumbai
(b) 2000-odd children at six childen’s homes in Mumbai
(c) 2000-odd children at seven children’s homes in Mumbai
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) 2000-odd children at seven children’s homes in Mumbai
The Bombay high court has ordered the Maharashtra state government to improve living conditions of the 2000-odd children at seven children’s homes in Mumbai.


Question 15.
Belgium has borders with:
(а) USA, Germany, Netherlands and France
(b) Russia, Germany, Netherlands and Luxembourg
(c) Canada, USA, Russia and Luxembourg
(d) France, Netherlands, Germany and Luxembourg

Answer

Answer: (d) France, Netherlands, Germany and Luxembourg
Belgium has borders with France, Netherlands, Germany and Luxembourg.


Question 16.
Out of the total population of Belgium:
(a) 49 percent lives in the Flemish region and speaks Dutch language
(b) 59 percent lives in the Flemish region and speaks Dutch language
(c) 59 percent lives in the Dutch region and speaks Flemish language
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) 59 percent lives in the
Flemish region and speaks Dutch language
59 percent lives in the Flemish region and speaks Dutch language.


Question 17.
The capital city of Belgium is:
(a) Rome
(b) Moscow
(c) Brussels
(d) Sydney

Answer

Answer: (c) Brussels
Brussels is the capital city of Belgium.


Question 18.
Sri Lanka is just a few kilometres off the southern coast of:
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Maharashtra

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu
Sri Lanka is just a few kilometres off the southern coast of Tamil Nadu.


Question 19.
The percent of Sinhale-speaking in Sri Lanka are:
(a) 64
(b) 70
(c) 72
(d) 74

Answer

Answer: (d) 74
The percent of Sinhala-speaking in Sri Lanka are 74.


Question 20.
Most of the Sinhala-Speaking people are:
(a) Hindus
(b) Muslims
(c) Buddhists
(d) Christians

Answer

Answer: (c) Buddhists
Most of the Sinhala-Speaking people are Buddhists, while most of the Tamils are Hindus or Muslims.


Question 21.
Sri-Lanka emerged as an independent country in:
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1947
(d) 1948

Answer

Answer: (d) 1948
Sri-Lanka emerged as an independent country is 1948.


Question 22.
In 1956, an Act was passed which recognised Sinhala as the only official language, thus disregarding:
(a) Tamils
(b) Muslims
(c) Christians
(d) Buddhists

Answer

Answer: (a) Tamils
This Act discriminated against the Tamils.


Question 23.
Brussels has a separate government in which both the communities have:
(а) Unequal representation
(b) Equal representation
(c) No representation
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Equal representation
Both the communities have equal representation.


Question 24.
Apart from the central and the state government, there is a third kind of government, in Belgium, called:
(a) Community government
(b) People’s government
(c) Women’s government
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Community government
The third government is called ‘Community Government’.


Question 25.
In Belgium the unity of the country is possible only by:
(a) Respecting the feeling of the upper class
(b) Respecting the feeling and interests of the power class
(c) Respecting the feeling and interests of different communities and regions
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Respecting the feeling and interests of different communities and regions
Unity in Belgium is possible by respecting the feeling and interests of different communities and regions.


Write true (T) or false (F)

1. Belgium is smaller in area than the state of Haryana.

Answer

Answer: True


2. The population of Belgium is double the population of Haryana.

Answer

Answer: False


3. In the capital city Brussels, 70 percent people speak Dutch while 30 per cent one French speaking.

Answer

Answer: False


4. The minority French-speaking community was relatively rich and powerful.

Answer

Answer: True


5. Sri Lanka is an Island nation, just a few kilometres off the coast of Kerala.

Answer

Answer: False


6. Like other nations in the south Asia region, Sri Lanka has a diverse population.

Answer

Answer: True


7. Tamil natives of Sri Lanka are called Sri Lankan Tamils.

Answer

Answer: True


8. There are about 10 per cent Christians who are both Tamil and Sinhala.

Answer

Answer: False


9. The leaders of the Sinhala community sought to secure dominance over government by virtue of their majority.

Answer

Answer: True


10. The Tamils felt that the constitution and government policies denied them equal political rights, discriminate against them, etc.

Answer

Answer: True


11. By 1990s several political organisation were formed demanding an independent Tamil Eelam is northern and easterns parts of Sri Lanka.

Answer

Answer: False


12. Between 1970 and 1993. the Belgium leaders amended their constitution four times so as to work out an arrangement that would enable everyone to live together within the same country.

Answer

Answer: True


13. Some special laws require the support of majority of members from each linguistic group.

Answer

Answer: True


14. The state governments in Belgium, are subordinate to the central government.

Answer

Answer: False


15. Brussels does not has a separate government where both the communities have equal representation.

Answer

Answer: False


16. When many countries of Europe came together to form the European Union, Brussels was chosen as its headquarters.

Answer

Answer: True


17. Power sharing is good because it helps to reduce the possibility of conflict between social groups.

Answer

Answer: True


18. Social conflicts do not lead to violence and political instability.

Answer

Answer: False


19. Tyranny of the minority is not just oppressive for the majority; it often brings ruin to the minority as well.

Answer

Answer: False


20. Power sharing is the very spirit of democracy.

Answer

Answer: True


21. People have a right to be consulted on how they are to be governed.

Answer

Answer: True


22. Prudential reasons stress that power sharing will bring out better outcomes.

Answer

Answer: True


23. Several reasons emphasise that power sharing is invaluable.

Answer

Answer: False


24. One basic principle of democracy is that people are the source of all political power.

Answer

Answer: True


25. In a democracy people are ruled indirectly through institutions of self governance.

Answer

Answer: False


26. In a good democratic government, due respect is given to diverse groups and views that exist in a society.

Answer

Answer: True


27. In modern democracies, power sharing arrangements can take only one form.

Answer

Answer: False


28. Power is shared among different organs of governments, such as the legislature, executive and judiciary.

Answer

Answer: True


29. Judges can check the functioning of executive or laws made by the legislature.

Answer

Answer: True


30. The governments at the provincial or regional level are called by the same name in different countries.

Answer

Answer: False


Match the following

1.

Column-A Column-B
1. Ethnic (a) a majority community will rule the country in whichever way it wants.
2. Majoritarianism (b) a conflict between opposing groups within a country.
3. Civil war (c) careful calculation of gains and losses.
4. Prudential (d) something that is necessary.
5. Desirable (e) a social division based on shared culture.
Answer

Answer:

Column-A Column-B
1. Ethnic (e) a social division based on shared culture.
2. Majoritarianism (a) a majority community will rule the country in whichever way it wants.
3. Civil war (b) a conflict between opposing groups within a country.
4. Prudential (c) careful calculation of gains and losses.
5. Desirable (d) something that is necessary.

2.

Column-I Column-II Column-III
1. The minority French-speaking community (a) minority (A) rich and powerful
2. Dutch-speaking people were a (b) the north and was (B) Buddhists
3. Sri-Lankan Tamils are concentrated (c) relatively (C) Hindus or Muslims
4. Sinhala-speaking people (d) are (D) east of the country
5. Most of the Tamils (e) are (E) capital
Answer

Answer:

Column-I Column-II Column-III
1. The minority French-speaking community (c) relatively (A) rich and powerful
2. Dutch-speaking people were a (a) minority (E) capital
3. Sri-Lankan Tamils are concentrated (b) the north and was (D) east of the country
4. Sinhala-speaking people (d) are (B) Buddhists
5. Most of the Tamils (e) are (C) Hindus or Muslims

3.

Column-A Column-B
1. Sinhala-speakers (а) 18 percent
2. Tamil-speakers (b) 13 percent
3. Total number of Christians (c) 59 percent
4. Sri Lankan Tamils (d) 7 percent
5. Dutch speaking people (e) 74 percent
Answer

Answer:

Column-A Column-B
1. Sinhala-speakers (e) 74 percent
2. Tamil-speakers (а) 18 percent
3. Total number of Christians (d) 7 percent
4. Sri Lankan Tamils (b) 13 percent
5. Dutch speaking people (c) 59 percent

Fill in the blanks

1. ……………………… emerged as an independent country in 1948.

Answer

Answer: Sri Lanka


2. In Sri Lanka, a new constitution stipulated that the state shall protest and foster ……………………… .

Answer

Answer: Buddhism


3. In Sri Lanka, the ……………………… community secured an even bigger majority and could impose its will on the entire country.

Answer

Answer: Sinhala


4. The Sri Lankan Tamils launched parties and struggled for the recognition of ……………………… as an official language.

Answer

Answer: Tamil


5. By ……………………… several political organisations were formed demanding an independent Tamil Eelam.

Answer

Answer: 1980s


6. The distrust between the two communities in Sri Lanka led to a ……………………… war.

Answer

Answer: Civil


7. The ……………………… leaders recognised the existence of regional differences and cultural diversities.

Answer

Answer: Belgiun


8. The constitution of Belgium states that number of ……………………… and French speaking ministers shall be equal in the central government.

Answer

Answer: Dutch


9. Some special laws require the support of majority of members from each ……………………… group.

Answer

Answer: linguistic


10. ……………………… has a separate government in which both the communities have equal representation.

Answer

Answer: Brussels


11. ……………………… sharing is good because it helps to reduce the possibility of conflict between social groups.

Answer

Answer: Power


12. Power sharing is the very ……………………… of democracy.

Answer

Answer: Spirit


13. A ……………………… government is one where citizens, though participation, acquire a state in the system.

Answer

Answer: legitimate


14. ……………………… reasons emphasise the very act of power sharing as valuable.

Answer

Answer: Moral


15. In a ……………………… democratic government, due respect is given to diverse groups and views that exist in a society.

Answer

Answer: Good.


Hope you found this information on NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics Chapter 1 Power Sharing with Answers useful. We are always here to help, so if there is any specific query or question with CBSE Power Sharing Class 10 MCQs Multiple Choice Questions with Answers or any other topic please let us know in the comments below.

Don’t wait! Dive right into the next chapters of NCERT MCQ Questions for Class 10 Civics:

MCQ Questions for Class 10 SST Civics with Answers

  1. Power Sharing Class 10 Civics MCQ
  2. Federalism Class 10 Civics MCQ
  3. Democracy and Diversity Class 10 Civics MCQ
  4. Gender Religion and Caste Class 10 Civics MCQ
  5. Popular Struggles and Movements Class 10 Civics MCQ
  6. Political Parties Class 10 Civics MCQ
  7. Outcomes of Democracy Class 10 Civics MCQ
  8. Challenges to Democracy Class 10 Civics MCQ
error: Content is protected !!